MEDULIN

PREDLAŽU IZMJEŠTANJE LOKACIJE Općina ne želi kompostanu u svom susjedstvu: Postrojenje za solarno sušenje mulja s toplinskim dogrijavanjem nije prihvatljivo


Mišljenja smo da predviđena lokacija postrojenja za solarno sušenje mulja na Kaštijunu nije prihvatljiva za daljnje širenje novih djelatnosti zbrinjavanja otpada čijim se umnožavanjem povećavaju negativni utjecaji na kvalitetu prostora i zraka, te poglavito na život okolnog stanovništva i turističkih kapaciteta koji se nalaze u neposrednoj blizini

 

Općina Medulin uputila je primjedbu tijekom javne rasprave o Studiji utjecaja na okoliš za sustav vodoopskrbe i sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pula Centar. Javna rasprava o spomenutoj Studiji bila je otvorena od 27. prosinca prošle, do 28. siječnja ove godine, a osim novog pročistača koji se planira na pulskom području, studija obuhvaća i planirani projekt Kompostane na Kaštijunu. Gradnja ovog pogona omogućila bi, kažu iz Istarske županije koja je ujedno i nositelj projekta, obradu i privremeno skladištenje mulja s uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Pule, do konačne dispozicije.

Značajno povećali neugodni mirisi

U svojoj primjedbi upućenoj na javnu raspravu, Općina Medulin iznijela je nekoliko čvrstih argumenata, s posebnim naglaskom na činjenicu da se niti vodstvo Općine, niti mještani općine Medulin, od samog početka nisu slagali s ovom lokacijom za otvaranje županijskog centra za gospodarenje otpadom. Sve njihove prosvjedne note i pobune protiv Kaštijuna, nadležni u Istarskoj županiji uredno su ignorirali, pa se od formiranja ŽCGO-a Kaštijun, neovisno od provedenih studija i sanacija, stanovništvo Banjola, Pomera, Vinkurana i drugih okolnih mjesta, kontinuirano susreće s negativnim utjecajima odlagališta. Općina se stoga s razlogom pribojava da bi se izgradnjom dodatnih postrojenja za obradu otpada značajno povećala prisutnost neugodnih mirisa, loša kakvoća zraka te stvorio negativan utjecaj na turistički razvoj općine Medulin i kvalitetu života mještana.

Kako kažu u Općini, primjedbe su upućene u cilju zaštite interesa općine Medulin te obuhvaćaju mišljenja da predložena lokacija postrojenja za solarno sušenje mulja s toplinskim dogrijavanjem nije prihvatljiva na predloženoj lokaciji, te se predlaže izmještanje lokacije. (Patricija SOFTIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of