ZBOG ŽCGO-A KAŠTIJUN PROPADAJU IM INVESTICIJE

NA ČEKANJU I ZABAVNI CENTAR NA CAMPANOŽU! Goran Buić: Da nije bilo Kaštijuna Medulin bi dobio Max City, a ne Pula

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Jedan od zahtjeva je i izmještanje planirane lokacije pogona za sušenje fekalnog mulja - Kaštijun (M. MIJOŠEK)

Jedan od zahtjeva je i izmještanje planirane lokacije pogona za sušenje fekalnog mulja - Kaštijun (M. MIJOŠEK)


Neposredna blizina centra odbija gospodarske aktivnosti koje se nisu dogodile, a mogle su, i zato smatramo da Medulin zbog Kaštijuna trpi štetu. Svi budući projekti koji se spominju ili planiraju na lokaciji centra, poput spalionice, energane, ili pogona za sušenje fekalnog mulja, itekako štete razvoju Medulina i u suprotnosti su sa Strateškim planom razvoja Medulina, rezolutan je načelnik Buić

Općina Medulin trenutno ima jedan veliki problem - Kaštijun, Županijski centar za gospodarenje otpadom. On je, prema riječima načelnika Gorana Buića glavni krivac i kočničar svih važnih projekata i investicija na području te općine.

Buić upozorava da su u pitanje dovedeni važni projekti te priznaje da je Medulin propustio svoju priliku i dolazak trgovačkog centra Max City, koji je prvotno trebao biti otvoren baš na području Medulina.

Konkretni zahtjevi

- Prije Pule, spominjala se lokacija u Medulinu, no eto to se nije dogodilo zbog okruženja, točnije Kaštijuna u neposrednom susjedstvu. Osim što smo ostali bez trgovačkog centra, na čekanju je i projekt izgradnje zabavnog centra na Campanožu koji bi se trebao nalaziti na par sto metara od županijskog centra. I taj projekt čeka ulagače i definitivno mu situacija na Kaštijunu ne ide u prilog. Neposredna blizina centra odbija gospodarske aktivnosti koje se nisu dogodile, a mogle su, i zato smatramo da zbog toga Medulin trpi štetu, rezolutan je Buić.

Naglašava da i svi budući projekti koji se spominju ili planiraju u sklopu Kaštijuna, poput spalionice, energane, ili pogona za sušenje fekalnog mulja, itekako štete razvoju Medulina i u suprotnosti su sa Strateškim planom razvoja Medulina.

Veliko nezadovoljstvo zbog Kaštijuna koje je kulminiralo ovog ljeta, u Općini Medulin ne žele prepustiti slučaju, a svoje će konkretne zahtjeve pretočiti i u tekst najnovije Rezolucije o Kaštijunu koja će se danas naći pred mještanima. Tim dokumentom upozoravaju na sve štetnosti centra i posljedice koje zbog njega trpe mještani. Imaju i neke konkretne zahtjeve. Tako od svih nadležnih institucija traže prekid svih planiranih radnji po pitanju eventualno planirane spalionice goriva iz otpada na toj lokaciji.

Možda najvažnija stvar je i traženje izmjene županijskog Prostornog plana uređenja te brisanje svake mogućnosti gradnje spalionice, energane i kompostane na Kaštijunu i okolici. Rezolucijom zahtijevaju i isplatu ekološke rente za stanovnike koji trpe direktnu štetu zbog nepravilnosti u radu centra. Jedan od zahtjeva je i izmještanje planirane lokacije pogona za sušenje fekalnog mulja, ali i održavanje javne prezentacije svih započetih i planiranih postupaka sanacije starog odlagališta Kaštijun.

- Rezolucijom tražimo i postavljanje više mjernih stanica u blizini centra i okolnih naselja pod monitoringom Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Javnost treba imati dostupne informacije u svakom trenutku, a rad centra treba biti puno transparentniji. Stoga se predlaže i izrada internetske stranice ili portala Kaštijun, na kojem bi građani u svakom trenutku mogli dobiti relevantne informacije o količinama zaprimljenog otpada, kakvoći zraka, vode, a pratila bi se i kakvoća podzemnih voda ispod centra, kaže Buić. Inzistiraju da se rad centra organizira u skladu s uporabnom dozvolom te da se pod hitno uklone svi nedostaci koji su detektirani prilikom preuzimanja pogona.

Konkretni zahtjevi

- Išli smo s konkretnim zahtjevima kako bi kompletan sustav obrade otpadom stavili u okvire onog kako je centar prvotno zamišljen. Od početka se protivimo i nekim drugim projektima o kojima se govori u sklopu centra, a koji nikako ne idu u prilog Općini s obzirom na njezin strateški plan razvoja. Mi od centra ne možemo pobjeći, no jedino što želimo jest da radi ispravno i u skladu sa studijom utjecaja na okoliš i sukladno uporabnoj dozvoli. Na tome ćemo inzistirati, ističe Buić.

U Rezoluciji se upozorava da je "Medulin općina visokog životnog standarda koji se temelji na razvijenom održivom turizmu, poduzetništvu i malim poljoprivrednim gospodarstvima koji se razvijaju na prirodnim resursima". Medulinci također smatraju da je radom Županijskog centra ugrožena vizija razvoja mjesta i susjednih jedinica lokalne samouprave i to narušavanjem prirodnih vrijednosti, ali i ugrožavanjem osnovnih ljudskih prava na zdrav i čist okoliš, čist zrak i vodu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini