Suradnja Grada i Regionalne energetske agencije

SOLARIZACIJA: Na krovove javnih zgrada u Puli ugradit će se solarni paneli

| Autor: priredila Mirjana Vermezović Ivanović
Ilustracija

Ilustracija


Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) pružit će Puli tehničku podršku za pripremu dokumentacije vezanu uz projekt solarizacije krovova javnih zgrada u gradu, zaključeno je na jučerašnjem sastanku predstavnika ove agencije s gradonačelnikom Filipom Zoričićem i njegovim suradnicima u Komunalnoj palači.

Grad i Agencija dogovor će formalizirati sklapanjem sporazuma u sklopu projekta PVMAX financiranog sredstvima Europske unije. Time će Grad dobiti uvid u ukupan potencijal javnih građevina za ugradnju fotonaponskih panela na krovove te primjenu solarne energije s ciljem bitnih ušteda na računima za električnu energiju i smanjenja emisije stakleničkih plinova. Agencija će, nadalje, izraditi projekte potrebne za ovu investiciju.

Na sastanku je razmotrena i mogućnost financiranja ugradnje solarnih elektrana, o čemu će više biti govora u sljedećim koracima, kada budu dostupni prethodno navedeni bazni podaci, navode iz Komunalne palače.

Projekt PVMAX financira se iz sredstava tehničke pomoći u sklopu programa European Local Energy Assistance (ELENA) kojim upravlja Europska investicijska banka, a operativno će ga provoditi REGEA. Ukupna vrijednost projekta, namijenjenog pripremi tehničke dokumentacije, iznosi 1,98 milijuna eura.

U sklopu programa ELENA pruža se tehnička pomoći investicijskim projektima u području održive energije – energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora u zgradarstvu te održivog prometa.

REGEA je specijalizirana na pružanje savjeta i inovativnih rješenja u sektoru energetike i zaštite okoliša s projektima na području cijele Europske unije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini