SOLARNA TRANZICIJA NA HRVATSKI NAČIN

ŠPRAJC: Prije će se Sunce ugasiti nego li će HEP izdati potrebne dozvole za upotrebu solarnih panela na kućama

ilustracija

ilustracija


Zoran Šprajc osvrnuo se u RTL-ovom 'Stanju nacije' na HEP-ove napore vezane za tranziciju na solarnu energiju. Njegov komentar prenosimo u cijelosti.

"Baš činjenica da u velikom dijelu Hrvatske čak i tijekom zime ima toplih i sunčanih dana a preko ljeta evo da ne pričamo, naša zemlja je idealna za tranziciju na solarnu energiju, oko toga bi se valjda složili i crveni i bijeli i plavi i zeleni, e ali da za tu tranziciju nije zadužen HEP.

Jer HEP to ovako radi, prema podacima koje smo dobili od distributera i montera solarnih panela.

Zakonski rok za izdavanje obavijesti o mogućnosti priključenja solarnih panela odnosno solarne elektrane na električnu mrežu je 15 dana. HEP ODS takvu obavijest u prosjeku izdaje za 50 dana."

Dodajmo mi da je to u Istri puuuuno dulje, jer se poslom izdavanja dozvola bavi u Elektroistri SAMO JEDNA OSOBA.

"Drugi korak je instalacija brojila. Zakonski rok je 30 dana, HEP će vam brojilo postaviti za otprilike 90 dana, ako nisu godišnji, ako nije zima, ako nije vruće i ako im se da.

Na kraju, kad imate sve instalacije i panele i brojilo, HEP ODS vam treba izdati Potvrdu za trajni pogon - zakonski rok je 15 dana, stvarni prosjek je 40 dana."

"Uglavnom dok vam HEP priključi solarne panele na električnu mrežu rat u Ukrajini lako već može i završiti, a kako stvari stoje prije će se Sunce ugasiti nego što će u Hrvatskoj završiti tranzicija na solarnu energiju.

U HEP-u zapravo vode utrku s vremenom jer će Sunce eksplodirati već za 5 milijardi godina."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini