NAJLJEPŠI PULSKI VIDIKOVAC

Okno dizala je probijeno! ZEROSTRASSE JE SPOJEN S PULSKIM KAŠTELOM, A SUNCE JE PRVI PUT OBASJALO PODZEMNE PULSKE ULICE

Gotovo četiri stoljeća otkad je izgrađena, utvrda Kaštel dobit će novi ulaz iz samog centra grada. Prema najavama izvođača, ugradnja dizala odvijat će se tijekom svibnja, a završetak radova očekuje se početkom lipnja, do planiranog početka nove turističke sezone

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
LIFT35_dam_070421.JPG ELENA PUH BELCI DANAS POSIJETILA GRADILISTE BUDUCE PULSKE ATRAKCIJE PODZEMNOG LIFTA KOJI IZ CENTRA GRADA VODI NA KASTEL.UJEDNO JE UZ PRATNJU GRACIANA KESCA RAZGLEDALA NETOM DOVRSENE RADOVE  NA SANACIJI KASTELA.
07.04.2021 SNIMIO DUSKO MARUSIC CICI

LIFT35_dam_070421.JPG ELENA PUH BELCI DANAS POSIJETILA GRADILISTE BUDUCE PULSKE ATRAKCIJE PODZEMNOG LIFTA KOJI IZ CENTRA GRADA VODI NA KASTEL.UJEDNO JE UZ PRATNJU GRACIANA KESCA RAZGLEDALA NETOM DOVRSENE RADOVE NA SANACIJI KASTELA. 07.04.2021 SNIMIO DUSKO MARUSIC CICI


I proteklog Uskrsa mogli smo se uvjeriti u nešto što već neko vrijeme znamo - turizam je, globalno, jedan od najvećih gubitnika aktualne borbe protiv pandemije koronavirusa. Tek malobrojni turisti stigli su ovog proljeća do najvećeg istarskog grada, no Pula se priprema i uređuje za njihov masovniji povratak koji će nesumnjivo uslijediti u vremenu nakon Covida. U obnovljenom ruhu svoje će goste uskoro dočekivati utvrda Kaštel u koju je smješten Povijesni i pomorski muzej Istre, a koja se s obzirom na svoj povijesni značaj, kao i lokaciju s koje se pruža jedan od najljepših pogleda na grad i čitav Pulski zaljev, prečesto nalazila izvan uobičajenih turističkih itinerera.

gg

No, to bi se uskoro trebalo promijeniti, a jedan od alata koji bi tome značajno trebao pridonijeti jest strateški projekt "Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno-turistički proizvod", vrijedan više od 23,2 milijuna kuna, čiji je nositelj Grad Pula, a partneri Povijesni i pomorski muzej Istre i Turistička zajednica grada Pule.

gg

Jedinstvena kulturna destinacija

Mletačka tvrđava izgrađena je početkom 17. stoljeća da bi štitila grad i luku koji su već u to vrijeme imali velik značaj za pomorski promet sjevernim Jadranom. Pod austrijskom vlašću služila je kao skladište, vojarna i promatračnica, a ispod nje nalaze se podzemne prostorije, koje su u Prvom svjetskom ratu služile za smještaj posade, materijala i streljiva, ali i kao zatvor za zarobljene neprijateljske vojnike. Vojni značaj utvrda je, dakle, zadržala sve do prošlog stoljeća, a u novije vrijeme, uz muzejski postav i izložbe, Kaštel je mjesto koje najintenzivnije "živi" u ljetnim mjesecima kada Puljani, ali i gosti grada rado posjećuju brojna događanja koja se organiziraju unutar njegovih zidina.

Međutim, "zub vremena" počeo je na tvrđavi ostavljati svoje tragove, tako da aktualna investicija nije mogla doći u boljem trenutku. Njom se uređuje unutrašnjost Kaštela i unaprjeđuju sadržaji, ali i priprema sasvim nova atrakcija - dizalo koje će iz "podzemlja" Pule, iz turistima sve atraktivnijih podzemnih hodnika Zerostrasse, posjetitelje dovoditi u samo srce Kaštela, odakle će imati Pulu na dlanu. Ovih dana okno u koje će biti postavljeno dizalo je probijeno, Zerostrasse je spojen s kaštelom, a sunce je prvi put obasjalo i tu podzemnu pulsku "ulicu".

Da radovi idu svojim tijekom, uvjerila se jučer i naša reporterska ekipa, a što je sve dosad napravljeno i do koje su faze stigli, zamjenici pulskog gradonačelnika Eleni Puh Belci predstavio je ravnatelj Muzeja Gracijano Kešac.

gg

- S aspekta obnove kulturne baštine, izuzetno nam je važno da je sanirana i uređena istočna kortina i to izložbene prostorije, smještene u kortini, kao i njezin krov. Time su značajno poboljšani uvjeti za izložbenu djelatnost Muzeja u budućnosti. Proširen je i uređen sanitarni čvor za posjetitelje, a uređuje se i prostor u kojemu će biti smješten ugostiteljski objekt. Ono što će biti najatraktivnije za posjetitelje, to je dizalo, koje će povezivati tunelski prostor Zerostrasse, međuetažu koja se nalazi ispod utvrde na Kaštelu i samu utvrdu, čime će ove tri odvojene točke biti povezane u jedinstvenu kulturno-turističku destinaciju, kazao je Kešac.

Starogradska jezgra je prioritet

Probijanjem okna dizala, dubokog 22 metra, okončan je jedan od najzahtjevnijih zahvata u ovom kapitalnom projektu. Iako do dovršetka i ugradnje dizala predstoji još dosta posla, taj je trenutak graditeljima bio od iznimne važnosti s obzirom na to da je njime, nakon gotovo četiri stoljeća otkad je izgrađena, utvrda Kaštel dobila svoj novi ulaz iz samog centra grada. Prema planiranom hodogramu radova, slijedi provođenje infrastrukture kroz okno dizala te dovršetak izgradnje okna i pripreme za prihvat konstrukcije dizala. Prema najavama izvođača, ugradnja dizala odvijat će se tijekom svibnja, a završetak radova očekuje se početkom lipnja, odnosno do planiranog početka nove turističke sezone.

gg

- Uređenje starogradske jezgre grada jedan je od naših prioriteta! Kada se Kaštel i podzemni tuneli Zerostrasse povežu liftom i kada se u funkciju stavi Malo rimsko kazalište, Pula će dobiti zaokruženu kulturnu atrakciju koja predstavlja bitan korak u uređenju starog dijela grada. To je princip koji možete vidjeti u svim važnijim europskim gradovima. Mi ćemo i dalje kroz novu financijsku perspektivu i EU-proračun za razdoblje od 2021. do 2027. nastaviti povlačiti bespovratna sredstva za nove kapitalne projekte. Svaki takav projekt Pulu čini ugodnijom i uređenijom, rekla je zamjenica gradonačelnika Puh Belci.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum