SKUPO USPINJANJE

BESPLATAN, ALI NIJE BESPLATAN: Pulski lift pelje svega 24 metra, i to za osam puta veću cijenu od Zagrebačke uspinjače

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Lift za Kaštel (snimio D. MARUŠIĆ ČIČI)

Lift za Kaštel (snimio D. MARUŠIĆ ČIČI)


Uporabna dozvola za lift koji će iz Zerostrassea voditi na Kaštel, točnije u atrij Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, očekuje se već danas, nakon čega će i lift ovog tjedna biti u funkciji, najavljuje ravnatelj Muzeja Gracijano Kešac.

Mnogi Puljani koji su se veselili otvaranju lifta nemalo su se iznenadili kad su još proteklog tjedna čuli da će ih to zadovoljstvo koštati ni manje ni više nego 40 kuna. Ne toliko davno za toliki iznos moglo se, recimo, ući u Louvre i razgledati remek-djela svjetske umjetnosti, od artefakata iz Mezopotamije, preko Nike iz Samotrake, do najpoznatije slike na svijetu, Mona Lise.

Zagrebačka uspinjača, usporedbe radi, košta pet kuna, i to za dionicu dugu 66 metara, dok pulski lift pelje svega 24 metra i to za osam puta veću cijenu.

Lift za Kaštel (snimio D. MARUŠIĆ ČIČI)

Istina, u cijeni od 40 kuna sadržane su i ulaznice za Zerostrasse i muzej, pa je lako zaključiti da je lift prije svih namijenjen turistima, iako je cjelokupna investicija financirana europskim sredstvima. Naime, nije moguće kupiti ulaznicu samo za lift, nego objedinjenu, koja sadrži razgledavanje i muzeja i Zerostrassea. S obzirom da je iduće godine najavljeno i otvaranje ugostiteljskog objekta u lijepom atriju Muzeja, u kojem bi kavu voljeli popiti i građani koji su postav već razgledali, izgleda da će po ljetnoj pripeci do brda ipak morati pješice.

Ravnatelj Muzeja Gracijano Kešac prvo je izjavio da smo vijest o cijeni od 40 kuna krivo prenijeli: "Lift je besplatan, ali su u cijenu uključene ulaznice za Muzej i Zerostrasse". Kaže da je lift namijenjen posjetiteljima muzeja i tunela, te da će za njih biti besplatan, a i Puljani će se moći njime voziti besplatno u dane otvorenih vrata koji će biti svake godine, a počet će već za svečane inauguracije i trajati čak dva tjedna.

- Lift ćemo otvoriti ove sezone, možda čak i ovaj tjedan i trebao bi biti otvoren cijele godine. Pratit ćemo broj posjetitelja, rekao je Kešac. Onda je ipak dao naslutiti da je i priča oko ulaznica sklona promjeni. Naime, iduće godine najavljeno je i otvaranje ugostiteljskog objekta u lijepom muzejskom atriju, pa je na naše pitanje hoće li Puljani uz razumnu cijenu moći liftom doći do kafića, odgovorio da će razmotriti različite varijante.

- Vidjet ćemo na koji bismo način mogli povezati lift s ugostiteljskim punktom, najavio je ravnatelj. Da bi lift trebao biti dostupan i građanima koji nisu turisti, osobito slabo pokretnima, potvrdila je našem listu prije nepune dvije godine i voditeljica projekta Lorena Dropulić.

- Kaštel je dosta nedostupan kao lokacija. Visinska razlika je velika i kad sagledamo putnike koji putuju Europom, dolazimo do podatka da je velika većina srednje i starije dobi, iako se misli da uglavnom putuju mladi. Shvatili smo da Kandlerova i Ulica Sergijevaca vrve ljudima, ima ih na tisuće, a ovdje, gdje imamo jednu perlu koju treba pokazati i oživjeti, čak i pulske uspone, nikako da dođe dovoljan broj ljudi. Lift je fantastična poveznica koja također valorizira politiku Grada da prostori budu dostupni i slabo pokretljivim ljudima. Tu ustvari stvaramo jednu vrlo lijepu odskočnu dasku: omogućiti da Kaštel bude dostupan svima, izjavila je Dropulić za naš list u rujnu 2019. godine.

Izgradnja lifta koštala je 11 milijuna kuna. To je ujedno najznačajniji i najvredniji dio projekta fortifikacijskog sustava Pule vrijednog 23 milijuna kuna koji se, u sklopu Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam), djelomično financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odakle stiže devet milijuna kuna. Preostali dio osigurava Grad Pula, kao nositelj projekta u kojem važnu ulogu kao partneri imaju i gradska turistička zajednica te Povijesni i pomorski muzej Istre.

Projektom je predviđeno uređenje centra za posjetitelje s izložbenim postavom o fortifikacijama i multimedijskim sadržajima, uređenje ugostiteljskog objekta. Kešac veli da je dio muzejskih izložbenih prostorija obnovljen, ondje će biti izložba pulskih fortifikacija i upravo traje javna nabava za multimediju.

Lift za Kaštel (snimio D. MARUŠIĆ ČIČI)

Sanitarni čvor je u sklopu projekta proširen i obnovljen i već je neko vrijeme u funkciji. Zanimljivo je da će se na jednoj razini liftom moći doći i do zasad zatvorenih tunela same tvrđave na Kaštelu, koji će također biti otvoreni za posjetitelje. U tim je podzemnim hodnicima nekad bilo skladište hrane i municije, a u jednom dijelu nalazile su se i zatvorske ćelije. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater