KAPITALNA INVESTICIJA:

Na najvišu točku Pule više se neće morati pješice. LIFT KOJI SPAJA KAŠTEL I ZEROSTRASSE ZA DESETAK DANA U POGONU!

Čitava zona poprima obrise nove, pomno promišljene cjeline, nove kulturne rute u Puli. Arheološki muzej već blista u novom izdanju i privlači interes prolaznika, posebice u večernjim satima kada s novim osvjetljenjem zablista u punom sjaju, zajedno s očišćenim i osvijetljenim gradskim bedemima, Herculovim i Dvojnim vratima. U tijeku je i obnova Malog rimskog kazališta, što bi trebalo zaokružiti priču o revitalizaciji kulturne baštine u starom dijelu grada

| Autor: Lara BAGAR
(snimio Duško Marušić Čiči)

(snimio Duško Marušić Čiči)


Lift koji je spojio Kaštel i Zerostrasse spreman je za start. Potvrdio nam je to jučer Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre. "Sve je gotovo. Čeka se samo uporabna dozvola i za desetak dana lift bi trebao biti u pogonu. Cijena povratne karte bit će 40 kuna, upola toliko za vožnju u jednom smjeru", otkrio nam je pojedinosti o dizalu koje će iz "podzemlja" Pule, iz turistima atraktivnih podzemnih hodnika Zerostrasse, posjetitelje dovoditi u samo srce Kaštela, odakle će imati Pulu na dlanu.

Lakši pristup Kaštelu

Dizalo je povezalo tunelski prostor Zerostrasse, međuetažu koja se nalazi ispod utvrde na Kaštelu i samu utvrdu, čime će ove tri odvojene točke biti povezane u jedinstvenu kulturno-turističku destinaciju. Zahvaljujući ovoj intervenciji cijeli prostor Kaštela dodatno će se otvoriti i približiti turistima i domicilnom stanovništvu, a posebice teže pokretnim i osobama s invaliditetom kojima će se znatno olakšati pristup i Povijesnom muzeju i čitavom starom dijelu gradu na središnjem pulskom brežuljku.

Realizacijom ovog projekta revitalizirat će se postojeća infrastruktura koja će se staviti u funkciju turizma na način da se oplemeni novim sadržajima, a bit će otvoren i novi posjetiteljski centar. Od ostalih projektnih aktivnosti u planu je postava povijesne izložbe s cjelovitim prikazom pulskog fortifikacijskog sustava na jednom mjestu.

U Zerostrasse već su postavljene pomične pregrade za prolaz posjetitelja, a osvjetljenje i hladni zrak koji po ovim pasjim vrućinama izbija iz tunela kroz rešetkastu ogradu privlači znatiželjne prolaznike, najviše turiste. Kaže nam zaštitar koji dežura ispred Fine da ljudi stalno zaviruju kroz ogradu. "Da smo svakom naplatili jednu kunu, već bismo dobro zaradili", komentira.

Kaštel je spreman prikazati se u obnovljenom izdanju, a lift kao najatraktivniji dio trebao bi zaokružiti strateški projekt "Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno-turistički proizvod". Nositelj projekta vrijednog više od 23,2 milijuna kuna je Grad Pula, a partneri su Povijesni i pomorski muzej Istre i Turistička zajednica grada Pule. Do sada su sve etape ovog velikog zahvata realizirane u zadanim rokovima, a čitav projekt bi se trebao okončati do studenoga 2022. godine. Provodi se u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.", specifični cilj "Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine".

Nova kulturna ruta

Čitava zona poprima obrise nove, pomno promišljene cjeline, "kulturnog brda Pule". Arheološki muzej već blista u novom izdanju i privlači interes prolaznika, posebice u večernjim satima kada s novim osvjetljenjem zablista u punom sjaju, zajedno s očišćenim i osvijetljenim gradskim bedemima, Herculovim i Dvojnim vratima.

U tijeku je i obnova Malog rimskog kazališta, što bi trebalo zaokružiti priču o revitalizaciji kulturne baštine u starom dijelu grada. Projekt konzervacije i rekonstrukcije Malog rimskog kazališta sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Riječ je o jednom od najvećih i najznačajnijih antičkih spomenika grada Pule. 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of