NOVA ATRAKCIJA

Krenuo pulski lift vrijedan 11 milijuna kuna. ZA DOMAĆE BESPLATNO, ZA GOSTE 40 KUNA

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Lift i Zerostrsse (snimio D. MARUŠIĆ ČIČI)

Lift i Zerostrsse (snimio D. MARUŠIĆ ČIČI)


Lift koji povezuje Zerostrasse s Kaštelom, točnije Povijesnim i pomorskim muzejom Istre, danas je oko 13 sati konačno otvoren za posjetitelje. Prema viđenom na licu mjesta, bit će to pogođena investicija i pravi mamac za turiste, ali i Puležane koji uz predočenje osobne iskaznice mogu besplatno do Kaštela. Za ostale, cijena je 40 kuna, i u nju su uračunate ulaznice za Muzej i Zerostrasse.

Lift i Zerostrsse (snimio D. MARUŠIĆ ČIČI)

Lift, čija je izgradnja s bušenjem 27 metara dugog tunela koštala 11 milijuna kuna, bio je i ranije spreman za upotrebu, ali čekala se uporabna dozvola koja je konačno stigla ovog tjedna. Sam lift, međutim, vozi puna 24 metra. Ravnatelj Muzeja Gracijano Kešac kaže da je prilikom pripreme bilo dosta upita turista pa se i očekivao velik interes. Nadamo se da će takav i biti, rekao je Kešac, napomenuvši da se očekuje i službena inauguracija i predstavljanje investicije koju bi trebao organizirati Grad.

Lift i Zerostrsse (snimio D. MARUŠIĆ ČIČI)

Naime, lift je najznačajniji i najskuplji dio projekta fortifikacijskog sustava Pule vrijednog 23 milijuna kuna koji se, u sklopu Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam), djelomično financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odakle stiže devet milijuna kuna. Preostali dio osigurava Grad Pula, kao nositelj projekta u kojem važnu ulogu kao partneri imaju i gradska turistička zajednica te Povijesni i pomorski muzej Istre. Projektom je predviđen centar za posjetitelje s izložbenim postavom o fortifikacijama i multimedijskim sadržajima koji se upravo uređuje. Kešac veli da je dio muzejskih izložbenih prostorija obnovljen, ondje će biti izložba pulskih fortifikacija i upravo traje javna nabava za multimediju. Sanitarni čvor već je uređen i proširen, a ravnatelj za iduću godinu najavljuje i otvaranje ugostiteljskog objekta na ovoj prestižnoj povijesnoj lokaciji. No, ono što je zanimljivo i nepoznato velikoj većini Puljana jesu podzemne prostorije tvrđave na Kaštelu koje se od danas također mogu razgledati i u koje se dospijeva upravo liftom. U tim je hodnicima nekad bilo skladište hrane i municije, a u jednom dijelu nalazile su se i zatvorske ćelije.

Lift i Zerostrsse (snimio D. MARUŠIĆ ČIČI)

Lift će svakako doprinijeti tome da se više turista, koji uglavnom kruže Prvomajskom i Kandlerovom pa produžuju do Arene, odvaži uspeti na Kaštel. Predstavljajući projekt, njegova je voditeljica Lorena Dropulić našem listu svojedobno izjavila da je Kaštel   dosta nedostupan kao lokacija.

- Visinska razlika je velika i kad sagledamo putnike koji putuju Europom, dolazimo do podatka da je velika većina srednje i starije dobi, iako se misli da uglavnom putuju mladi. Shvatili smo da Kandlerova i Ulica Sergijevaca vrve ljudima, ima ih na tisuće, a ovdje, gdje imamo jednu perlu koju treba pokazati i oživjeti, čak i pulske uspone, nikako da dođe dovoljan broj ljudi. Lift je fantastična poveznica koja također valorizira politiku Grada da prostori budu dostupni i slabo pokretljivim ljudima. Tu ustvari stvaramo jednu vrlo lijepu odskočnu dasku: omogućiti da Kaštel bude dostupan svima, izjavila je Dropulić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom