WORLDSKILLS CROATIA 2022.

ODLIČAN PLASMAN MATURANTICE LIPE: Luani Stepčić zlato i plasman na svjetsko prvenstvo

U natjecanju strukovnih škola Hrvatske sudjelovalo je više od 360 učenika u 43 discipline, od frizerstva i pekarstva pa sve do robotike i mehatronike. Namjera je promocija strukovnih zanimanja kao bitnog segmenta razvoja gospodarstva

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Luana Stepčić / Maja Serbus i profesorica Vedrana Brajković

Luana Stepčić / Maja Serbus i profesorica Vedrana Brajković


Luana Stepčić, maturantica pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu osvojila je zlatnu medalju u disciplini Poslovanje turističke agencije na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2022. Najveće je to događanje u obrazovanju u Hrvatskoj i najveće natjecanje u ovom dijelu Europe. Natjecalo se više od 360 učenika u 43 discipline, od frizerstva i pekarstva pa sve do robotike i mehatronike.

Finale u listopadu

Stepčić je time stekla preduvjete za plasman na svjetskom natjecanju koje će se održati u Šangaju. Mentorice su bile profesorica stručnih predmeta Irena Kiss, dok je mentorica u engleskom bila Vedrana Brajković.

- Bilo je tu malo treme, profesorice su mi puno pomogle u pripremi. Osim dobre pripreme, a s obzirom na to da su zadaci tajni i ne znamo ih do zadnjeg trenutka, važnu ulogu imaju improvizacija, snalažljivost i brzina u odlučivanju. Ne znam još hoću li moći ići na finale u listopadu: imam na to pravo premda tada više neću biti učenica ove škole. No, tko zna što će do tada biti, veli Luana.

Namjerava upisati studij vezan uz jezike ili turizam, nije još sigurna. Ističe da su za rad u turizmu važni komunikacija, znanje, brzina, snalažljivost, brzinsko rješavanje poteškoća te da se svime time vodila prilikom tih zadataka u rješavanju konkretne situacije u poslovanju turističke agencije.

- Tamo dođu glumci i postave zadatak, a mi moramo riješiti, kao da je to pravi zadatak, prava konkretna situacija. Zato je važna snalažljivost, veli ova učenica.

Samanta Kajfeš sedma

Profesorica Brajković ističe da je uspjeh tim veći jer su protekle dvije godine učenici imali praksu u iznimnim uvjetima, odnosno praksa zbog dobro poznate situacije nije bila kontinuirana, bilo je izolacija, svega, a ni nastava se nije kontinuirano provodila uživo. Učenici su puno izgubili i nije bilo lako sve to vratiti, kazala je.

- Svrha natjecanja je poticaj razvoja strukovnih zanimanja kao bitnog segmenta razvoja gospodarstva. Njegova provedba temelji se na radu, inovacijama i suradnji među nastavnicima i dionicima obrazovnog sustava, malog i srednjeg poduzetništva, gospodarstva općenito i šire društvene zajednice, a u cilju promocije znanja, vještina i usluga kako bi se ostvario sinergijski učinak na društvo, veli Brajković.

Što se Šangaja tiče, rekla je da još nisu poznati financijska konstrukcija i ostali uvjeti.

Maturantica Samanta Kajfeš natjecala se u disciplini Poslovanje recepcije hotela (mentorica stručnih predmeta Helena Mirković, engleski jezik Vedrana Brajković) i zauzela sedmo mjesto.

Sve što sam do sada naučila iz nastave, prakse, kao i intenzivnog vježbanja prije samoga natjecanja, nastojala sam primijeniti na najbolji mogući način. Vidim svoju budućnost povezanu s turizmom. Namjeravam opisati opatijski Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, zaključuje Samanta.

Maja Serbus sudjelovala u radu Parlamenta mladih

Maturantica pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Maja Serbus zajedno sa svojom mentoricom, profesoricom engleskog jezika Vedranom Brajković vratila se iz portugalskog grada Setubala gdje je sudjelovala u radu osmog izdanja Parlamenta mladih (Youth Parliament), u organizaciji Europskog udruženja škola u hotelijerstvu i turizmu AEHT. Uz jednu kolegicu iz Bjelovara, bila je jedina predstavnica iz Hrvatske.

Pulska je Lipa članica ove asocijacije još od 2003. godine te svake godine sudjeluje na raznim aktivnostima.

- Bilo je to iznimno iskustvo: sudjelovali su učenici i studenti iz desetak europskih zemalja. Debatiralo se o izuzetnoj aktualnoj temi, odnosno o tome je li budućnost turizma zelena ili digitalna. Digitalizacija nam je donijela puno dobrih stvari, velik napredak, ali ne smijemo se previše osloniti na digitalni oblik rada, potrebno je privući što više mladih turizmu. Bilo je govora i o tome kako svugdje, ne samo u nas, nego i u cijeloj Europi pa i svijetu nedostaje radne snage, što je posebno vidljivo u turizmu, veli Maja. Istaknula je i da o portugalskim strukovnim školama skrbi tamošnje ministarstvo gospodarstva, a ne prosvjete.

Brajković ističe da se Serbus već prvi radni dan javila za ulogu predsjedavajuće u radu Parlamenta mladih. Ova je učenica, kaže profesorica, prije dvije godine osvojila prvo mjesto na županijskom natjecanju iz engleskog jezika te se plasirala na državno polufinale - Hippo English Language Olympiad, i to među 400 sudionika iz cijele Hrvatske, kaže Brajković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini