IN MEMORIAM

ODLAZAK VANJE DUKIĆ: Do samog kraja živjela je borbeno i hrabro, tešku borbu protiv bolesti skrivala je iza osmijeha

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Vanja Dukić, bodybuilderica s karcinomom, na nastupu u Poreču. Kad je skinula periku nastupio je tajac, a zatim pljesak publike

Vanja Dukić, bodybuilderica s karcinomom, na nastupu u Poreču. Kad je skinula periku nastupio je tajac, a zatim pljesak publike


Otišla je hrabra žena lavica! Borbeno i hrabro do samoga kraja, baš onako kako je i živjela. Svoju patnju vješto je od svih skrivala iza svog već prepoznatljivog smijeha. Umrla je 37-godišnja Vanja Dukić, žena o čijoj smo borbi s karcinomom dojke i mi pisali prošle godine.

Naime, prije točno godinu dana na porečkom Sajmu sporta hrabro je zakoračila na binu i pokazala svoje sportsko utegnuto tijelo definirano ustrajnim vježbanjem body buildinga.

No, tada je, posve neočekivano, širokog osmijeha i nevjerojatne energije, šokirala javnost skinuvši periku i otkrivajući svoju lijepu ćelavu glavu koja je otkrivala bolnu istinu o njenoj višegodišnjoj borbi s karcinomom i, posljedično, kemoterapijama.

Nitko niti tada, niti mjesecima poslije nije mogao vjerovati da se Vanja bori sa zloćudnim karcinomom. Taj prelijepi osmijeh, pozitivan duh i stav o životu jednostavno je bio nespojiv s tužnom istinom.

O Vanji smo, između ostalih, pisali i mi pokušavajući ljudima približiti ovu nevjerojatnu ženu, njenu borbenost i discipliniranost, kako u treniranju, u životu tako i u bolesti. Naime, u svojoj 24. godini života Vanja Dukić suočila se sa strašnom dijagnozom raka dojke. Uspješno operirana i rehabilitirana, nastavila je raditi, trenirati, zaposlila se kao hostesa na brodu i svakih šest mjeseci odlazila na redovne kontrole gdje je pratila da se bolest slučajno ne bi vratila. I sve je bilo u redu do listopada 2019. godine, dakle nešto više od deset godina od prve teške dijagnoze kada su nalazi pokazali da joj se zloćudna bolest vratila, ovaj put u još agresivnijem obliku. Pregledi otkrivaju i metastaze. Bilo ih je previše, raspršene na sve strane da bi se mogla ponovno podvrgnuti operaciji pa je jedino rješenje ponovno bila kemoterapija.

Međutim, nikada nije klonula duhom i ustrajno je tvrdila da će se svojom disciplinom oduprijeti i ovoj životnoj nedaći. U prilog tome govori i činjenica da je, unatoč svemu, konstantno vježbala body building, nije odustala čak niti tijekom jakih mučnina. Povraćala je i trenirala, ispričala nam je svojevremeno, ali trenirati nije prestajala vođena velikom željom da barem jednom nastupi na Državnom body building natjecanju.

I tada je isticala da samo želi biti primjer ljudima, da vide kako ne treba žaliti za nekim stvarima koje nemaju, već prihvatiti ono što imaju i s tim učiniti najbolje što mogu.

"Ljudi bi trebali razmisliti i uvidjeti da se nekada nerviraju bez veze, da nije vrijedno te brige i stresa, iako sam i ja svjesna da je svakome njegov problem najveći. Ali vjerujte mi, nije vrijedno trošiti vrijeme i energiju na gluposti", govorila je tada ova nasmiješena lavica.

I dok su se njeni prijatelji i treneri iz pulskog Body building kluba Mornar upravo tijekom nastupa na ovogodišnjem Sajmu sporta u Poreču prisjetili njenog prošlogodišnjeg uspjeha, Vanja je zauvijek sklopila svoje oči. Iza sebe je ostavila supruga Denisa i 16-godišnju kćerku Lanu koji su joj bili velika podrška i zahvaljujući kojima je imala toliko volje i snage za borbu. Od Vanje se na društvenim mrežama opraštaju brojni prijatelji iz Pule, ali i cijele Hrvatske, čija je srca dotakla svojom sudbinom. Posljednji ispraćaj bit će u Zadru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater