ŽITELJI VALMADA žale se na opasnu obilaznicu koju svakodnevno prelaze školarci

PULSKA PRIČA: Mještanima obećali nadvožnjak… kad bude novca, a fale klupice, školski autobusi i boćalište

M. VERMEZOVIĆ

M. VERMEZOVIĆ


Fali nam pješački preko obilaznice. Prije je bio pa su ga premjestili kod rotora nakon što je izgrađen šoping centar. Sad moram hodati 250 metara do rotora, do grada mi sad treba sat vremena, umjesto dosad 20 minuta * U naselju fale klupice, školski autobus i još mnogo toga

"Obećali su nam boćalište, ali ništa od toga", kaže nam mladić u Valmadama, kojeg smo zatekli na izlasku iz butige s vrećicom kruha u rukama. Butiga je, kad smo već kod nje, "jedino što u Valmadama ima", kažu nam mještani, izuzmemo li Agrokoku iz koje se ljeti zna širiti nesnosan smrad cijelim naseljem. A zapravo smo posjetili Valmade ponukani gradskim priopćenjem u kojem stoji da je na dječjem igralištu postavljena antistres podloga. Postavljena je prije nekoliko mjeseci, veli nam mladić koji je želio ostati anoniman, a sprave prije nekoliko godina. Igralište je ograđeno zelenom ogradom, a na tabli ispred igrališta piše da su ga uredili mještani Valmada, Grad Pula, Herculanea, brodogradilište Uljanik, Agrokoka, Elektroistra te tvrtke Mauros, Michele i Monte Serpo.

Mladić nam pokazuje košarkaško i nogometno igralište koji se nalaze odmah pored dječjega. Nalazi se tu i druga tabla na kojoj piše da vježbalište održava Pula sport, uz molbu građanima da odnesu vlastito smeće te da ovdje ne puše i ne konzumiraju alkohol. Izgleda da molba nije doprla do očiju svih mještana s obzirom da je površina oko igrališta prljava, puna papira.

- Nogometno igralište izgrađeno je prije desetak godina, nakon toga i košarkaško. Prije nekoliko godina obećali su nam i boćalište, ali još ništa od toga. Na nogometnom igralištu bile su mreže, ali su potrgane, a mještani brinu o košarkaškom igralištu, gdje sami postavljaju mrežice, kaže nam ovaj stanovnik Valmada. No, lako za igrališta, ima u ovom naselju još puno problema koji nisu nerješivi. Samo je potrebna dobra volja.

Naš sugovornik smatra da treba bolje urediti opasno raskrižje ulica Valmade i Krševanova stancija. Prometna regulacija je promijenjena i tu bi moglo doći do kobnih sudara, veli.

- Fali nam javna rasvjeta. Počeli su postavljati stupove, podigli su samo dva koja su korodirala, a treći je istrunuo u zemlji pa su ga odnijeli. Električna energija tu nikad nije dovedena. Fali nam i stablo kod dječjeg igrališta koje su posjekli i sad se ljeti nemamo gdje sklanjati od sunca, sad se samo pržimo, nabraja mladić.

U butigi susrećemo gospođu Lidiju Zucca koja je tu, kaže, od starine. Pokazuje nam derutnu kućicu, "jedinu koja je ostala od davnina", u kojoj je u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije rođena njena majka. Lidia je ugledala svijet 1939. na Komunalu, ali u Valmadama je cijeli život. Nju muči nedostatak klupa na autobusnim stajalištima.

- Od Monte Šerpa do tu nema nijedne. Sedam stanica bez ijedne klupice, jada se Lidia. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater