SAZNAJEMO

Nakon požara u rujnu krupni otpad iz Pule i okolice POČEO JE PUTOVATI U RIJEKU! ALI DO KADA?

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

Grad se guši u krupnom otpadu, mnogi građani ne znaju gdje bi i kako s njim jer je i reciklažno dvorište na Valmadama pretrpano odbačenim namještajem i drugim stvarima. Srećom, kako doznajemo, povremeno mjesta na odlagalištu napravi tvrtka s područja Primorsko-goransko županije koja neobrađeni otpad s Valmada odvozi kamionom - u Rijeku!

Da je na Valmadama gužva, potvrđuju nam neslužbeno djelatnici komunalnog poduzeća Pula Herculanee. Kažu i da se otpad, od požara u odlagalištu Metis proteklog ljeta, kada je izgorjela drobilica za krupni otpad, deponira čak i na prostoru rezerviranom za vozni park komunalaca. Bogu hvala, svako toliko stigne spasonosni kamion iz Rijeke da bi dio krame odveo na tlo susjedne županije.

Na pitanja upućena Upravi Herculanee, je li istina da krupni otpad odvozi tvrtka iz Primorsko-goranske županije te koliko često to čini, konkretan odgovor u njihovom opširnom dopisu nismo pronašli. No, uočili smo djelomičan odgovor na naše pitanje je li takva praksa zakonita, a koji se može shvatiti i kao djelomična potvrda takvih informacija.

- Bilo koja registrirana pravna osoba koja posjeduje odgovarajuću dozvolu za gospodarenje otpadom, kao što je npr. i glomazni otpad, na području Hrvatske, bez obzira na sjedište, može vršiti preuzimanje i/ili obradu odgovarajućeg otpada od Pula Herculanee kao isporučitelja javne usluge. Tvrtke s područja Primorsko-goranske županije ili bilo koje druge županije koje nalaze ekonomski interes u preuzimanju određenih vrsta otpada, njihovu obradu i plasman mogu uz odgovarajuću dozvolu vršiti direktno od poslovnih korisnika, bilo da se radi o isporučitelju javne usluge ili nekoj privatnoj tvrtki, poručuju iz Herculanee.

A da krupni otpad s Puljštine zaista odlazi u Rijeku, potvrdio nam je i Danijel Ferić, direktor fažanskog Komunalca, koji kaže da se Fažana, otkako je izgorio Metis, jedino tako mogla riješiti gomila starog namještaja i sličnog materijala.

- Metis, s kojim imamo sklopljen ugovor o zbrinjavanju glomaznog otpada, od požara u rujnu to ne čini, unatoč obećanjima da će ponovno pokrenuti proces. Fažana je općina turističke orijentacije i nagomilan glomazni otpad trebalo je zbrinuti pa smo ga privremeno odlagali na lokaciji budućeg reciklažnog dvorišta na San Pellegrinu. A kako će tamo početi radovi, od tamo ga je trebalo maknuti pa smo sklopili sporazum s tvrtkom iz Primorsko-goranske županije da nam zbrinjava glomazni otpad, rekao je Ferić. Na pitanje rješavaju li se tako krupnog otpada i druge jedinice lokalne samouprave na jugu Istre, rekao je da vjeruje da koriste (i) usluge iste tvrtke.

- Gradovi i općine u Istri trebali bi suradnjom dogovoriti lokaciju za zbrinjavanje glomaznog otpada i napraviti zajednički centar samo za to. Sutra nam se može dogoditi da nam kolege iz Rijeke otkažu suradnju i što ćemo onda, pita se Danijel Ferić.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini