"POTPORE PULA 2021."

NOVI SET MJERA: Grad Pula osigurao 1,5 milijuna kuna za poduzetnike

| Autor: Glas Istre
Gradska palača Forum (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Gradska palača Forum (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Grad Pula je i u 2021. godini osmislio paket mjera za poticanje razvoja malog gospodarstva. Donošenjem Odluke o poticanju razvoja malog gospodarstva kroz dodjelu potpora za razvoj poduzetništva grada Pule u 2021. godini pod nazivom "Potpore Pula 2021.", pulskim će se poduzetnicima dodijeliti 1.000.000 kuna bespovratnih potpora, a sredstva su osigurana u proračunu za 2021. godinu.

Razvoj poduzetništva uz poticajno poduzetničko okruženje oplemenjeno inovativnim sadržajima apsolutan je prioritet Grada Pule, ističu iz Grada.

"Poticajnim poslovnim okruženjem omogućujemo poduzetnicima da stvaraju nove vrijednosti za širu zajednicu. U 2021. godini 1.000.000 kuna bespovratnih potpora dodijelit će se kroz šest mjera. Mjerom Potpore novoosnovanim tvrtkama želi se pomoći poduzetnicima prilikom otvaranja subjekta i olakšati ulazak u svijet malog gospodarstva i poduzetništva kroz smanjenje početnih financijskih izdataka koje svaki poduzetnik ima, kao i omogućiti nabavku osnovne opreme koja je potrebna za rad, uključujući i edukaciju, ukoliko je poduzetniku potrebna. Maksimalan iznos sredstava po ovoj mjeri je 15.000 kuna, a ženama poduzetnicama odobrava se i dodatnih 20 posto na odobreni iznos potpore", kažu iz Grada.

"Mjerom Potpore za digitalizaciju poslovanja i digitalni marketing želi se s 15.000 kuna potaknuti mikro i male poduzetnike da koriste sredstva za digitalni marketing i digitalizaciju poslovanja. Mjerom Potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje poduzetnicima bi se smanjili troškovi rada u procesu samozapošljavanja ili zapošljavanja novog djelatnika, odnosno bio bi to poticaj na zapošljavanje nove radne snage s posebnom i uvećanom potporom za zapošljavanje osoba s invaliditetom, gdje se i ove godine dodjeljuju potpore u iznosu od 20.000 kuna za zapošljavanje osoba koje su završile srednjoškolsko obrazovanje po posebnom programu. Za zapošljavanje se dodjeljuju potpore od 5.000 do 10.000 kuna, ovisno o stručnoj spremi, te se uvećavaju za 50 posto za osobe sa invaliditetom i za 10 posto ukoliko je osoba mlađa od 30 godina. Na ovaj način Grad Pula želi poticati zapošljavanje teže zapošljivih osoba", ističu iz Grada.

"Mjerom Subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita te edukacija zaposlenika želi se omogućiti poduzetnicima polaganje majstorskih i stručnih ispita, dodatna edukacija i obrazovanje u iznosu do 5.000 kuna, kao i licenciranje za izvođenje naukovanja u iznosu od 1.000 kuna u 2021. godini, a sve kako bi se povećala njihova konkurentnost i time omogućio lakši opstanak na tržištu. Mjerom Potpore za sufinanciranje nabave dugotrajne materijalne imovine želi se omogućiti poduzetnicima zamjena dotrajalih strojeva, alata i opreme, odnosno nabava suvremenih strojeva, alata i opreme, čime bi se osnažio sektor malih proizvodnih djelatnosti i sektor uslužnih djelatnosti u području popravaka predmeta za osobnu uporabu i kućanstvo i povećala njihova konkurentnost. U 2021. godini najveći iznos koji je moguće iskoristiti po ovoj mjeri iznosi 30.000 kuna te se i dalje stavlja naglasak na prerađivačku industriju", ističu iz Grada Pule.

"Mjera Potpore za IT sektor poduzetnicima iz sektora računalnog programiranja omogućit će lakše otvaranje subjekta i izlazak na tržište, nabavu ili zamjenu potrebne računalne opreme, softvera, licenci, literature kao i dodatnu edukaciju, a sve kako bi se osnažio sektor računalnog programiranja i povećao broj gospodarskih subjekata te njihova konkurentnost u IT sektoru. U 2021. godini najveći iznos koji je moguće iskoristiti po ovoj mjeri iznosi 20.000 kuna", objavili su iz Grada Pule.

Tekst Javnog poziva i pripadajuće obrasce može se preuzeti na www.pula.hr.

Uz milijun kuna, za potpore poduzetnicima u sklopu programa "Potpore Pula 2021." u proračunu je planirano još 500.000 kuna koje će se dodjeljivati poduzetnicima kojima će biti otežano poslovanje, ovisno o epidemiološkoj situaciji, ili će se preusmjeriti na program "Potpore Pula 2021.".

"Grad Pula je uslijed posebnih okolnosti nastalih širenjem epidemije bolesti covid-19 donio niz mjera pomoći poduzetnicima i u 2020. godini i za prvo polugodište 2021. godine te će u narednom razdoblju Grad Pula radi pomoći i rasterećenja poduzetnicima, a sukladno epidemiološkim mjerama koje će biti utvrđene na nacionalnoj razini, predložiti novi set mjera pomoći, s ciljem ublažavanja negativnih gospodarskih posljedica koje imaju značajan direktan utjecaj na poduzetnike", ističu iz Grada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini