ZAGREB

Štromar najavljuje natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar najavio je u četvrtak da će krajem prvog ovogodišnjeg kvartala biti raspisan natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća, za što će  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurati 142 milijuna kuna.

Raspisivanje natječaja predviđa se krajem prvog kvartala 2020. godine, a odnosit će se na postojeće obiteljske kuće, bez obzira na godinu izgradnje. Osnovni uvjet je da budu zakonito izgrađene odnosno legalne, kaže se u priopćenju Ministarstva.

Za financiranje provedbe programa obnove u financijskom planu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurat će se iznos od 142 milijuna kuna, no uz ta sredstva Ministarstvo će osigurati i dodatna jer očekuje jako velik broj prijava, kaže Štromar.

Prema prijedlogu programa, energetska obnova obiteljskih kuća provodit će se nacionalnim sredstvima putem Fonda, kako bi se građanima olakšala prijava za dobivanje sredstava. Naime, kako se objašnjava, prijavljivanje za EU sredstva za fizičke bi osobe bilo prekomplicirano i preskupo pa je Ministarstvo odlučilo mjeru provoditi sufinanciranjem iz nacionalnih sredstava.

Od ukupnog iznosa predviđenog za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, 20 posto odnosno 28,4 milijuna kuna namijenjeno je za financiranje energetske obnove u cijelosti odnosno 100 posto potrebnog iznosa za obnovu obiteljskih kuća vlasnika koji su u opasnosti od energetskog siromaštva.

S ostalih 80 posto od ukupno predviđenih sredstava za sufinanciranje tj. 113,6 milijuna kuna, sufinancirat će se energetska obnova svim ostalim građanima vlasnicima obiteljskih kuća, i to sa stopom od 60 posto sufinanciranja, dok će ostatak iznosa ti građani osigurati iz vlastitih izvora.

Energetska obnova obiteljskih kuća provodila se 2015. godine također putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekti su se provodili tijekom 2015. i 2016. godine, a sufinanciranje je u cijelosti bilo osigurano također iz nacionalnih sredstava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini