ATRAKTIVNO

Nova rasvjeta u dijelu centra Pule, ugrađuju se i podne svjetiljke

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Radovi u Carrarinoj

Radovi u Carrarinoj


Carrarina ulica, koja se proteže duž gradskih bedema kod Arheološkog muzeja Istre, te Ulica sv. Ivana u nastavku, od Gradske knjižnice prema Rivi, dobivaju novu rasvjetu. Posebno je zahtjevan dio zaštićene zone u Carrarinoj ulici, gdje su nedavno, u sklopu projekta uređenja Muzeja, sanirane i očišćene zidine koje bi sad trebale biti i adekvatno osvijetljene. Ondje se već neko vrijeme uvelike kopa i postavljaju stupovi, kojih će biti šest. Zidine i Dvojna vrata osvjetljavat će podne svjetiljke, dok će se Vrata dodatno istaknuti LED reflektorom postavljenim na kandelabru, javljaju iz Grada Pule.

Ovaj bi se tjedan trebali zamijeniti i stupovi na dijelu Carrarine ulice uz Park kralja Petra Krešimira IV.

- Radi adekvatnog osvjetljenja gradskih bedema uz Carrarinu i rekonstrukcije postojeće rasvjete u Ulici sv. Ivana, kao i u samoj Carrarinoj ulici, na lokalitetu koji se nalazi unutar zaštićene kulturno-povijesne urbanističke cjeline Pula, upisane u Registar kulturnih dobara Hrvatske, Grad je proveo postupak te sklopio okvirni sporazum vrijedan 1,4 milijuna kuna s izvođačem radova, društvom Vintijan. Grade od studenog prošle godine, a dosad su izvedeni zemljani i dio građevinskih radova. Pripremljen je i postavljen dio podnih svjetiljki koje će osvjetljavati bedem, navode iz gradske uprave.

Od veljače se pak radovi planiraju nastaviti u Ulici sv. Ivana. Projektom je planirano postavljanje ukupno 13 novih rasvjetnih tijela na stupove visoke deset metara. Osim toga, na fasadi će se ugraditi dva reflektora, a planirana su još dva rasvjetna stupa visoka 12 metara. Veći broj stupova postavit će se na već postojećim pozicijama kandelabra koji se uklanjaju.

- Postavit će se kvalitetna rasvjetna tijela s mogućnošću upravljanja, čime Grad nastavlja razvoj smart tehnologije. Time će se postići bolja osvijetljenost prometnih površina, uz manju potrošnju energije i smanjenje bliještanja, čime će rasvjeta u potpunosti biti spremna i prilagođena za upravljanje u skladu s odredbama novog Pravilnika o zonama rasvijetljenosti, dopuštenim zonama rasvjetljavanja i načinima upravljanja rasvjetnim sustavima, objašnjavaju iz Gradske palače.

S obzirom na zonu zahvata, radi se uz stalan arheološki nadzor te poštovanje ostalih uvjeta koje je propisao Konzervatorski odjel u Puli. Rok izvođenja je 75 radnih dana, međutim, tu se ne računaju arheološka istraživanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of