NOVA LED RASVJETA

Nova noćna razglednica Pule: ZASVIJETLILI STARI GRADSKI BEDEMI!

Grad je ovaj posao povjerio pulskom društvu Vintijan, prema okvirnom sporazumu vrijednosti 1,4 milijuna kuna s PDV-om. Radovi su počeli u studenom prošle godine

| Autor: Duška PALIBRK
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Proradila je nova led rasvjeta u Carrarinoj i Ulici sv. Ivana, ne samo ona na visokim stupovima nad cestom, već i ambijentalne podne svjetiljke koje su istaknule stare gradske bedeme i reflektori pod kojima su bljesnula Dvojna vrata. Na ostacima gradskih zidina iz antičkog i srednjovjekovnog razdoblja Pule očišćeni su kameni blokovi, uklonjen višak raslinja koje je zaklanjalo pogled na njih, a sada su izdaleka vidljivi i noću.

Smart tehnologija

Riječ je gradskom projektu rekonstrukcije javne rasvjete u ovom dijelu zaštićene kulturno-povijesne urbanističke cjeline Pula, koja je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Grad je ovaj posao povjerio pulskom društvu Vintijan, prema okvirnom sporazumu vrijednosti 1,4 milijuna kuna s PDV-om. Radovi su počeli u studenom prošle godine te okončani u prvoj polovici ove godine, a postavljeno je 13 novih rasvjetnih tijela na 10-metarske stupove, dvije svjetiljke na stupovima od 12 metara visine te dva reflektora na fasadi.

- Rasvjetnim tijelima moguće je upravljati čime Grad nastavlja s učinkovitim korištenjem smart tehnologije. Nova rasvjeta osigurava bolju osvijetljenost prometnih površina uz manju potrošnju energije i smanjenje bliještanja, sukladno odredbama novog Pravilnika o zonama rasvijetljenosti, dopuštenim zonama rasvjetljavanja i načinima upravljanja rasvjetnim sustavima. Uz završne radove na izgradnji lifta koji povezuje pulski Kaštel i podzemne tunele Zerostrasse, kao i završne radove na obnovi Arheološkog muzeja Istre te započeto uređenje Malog rimskog kazališta, novopostavljena rasvjeta dodatno će naglasiti i pridonijeti aktivnostima revitalizacije kulturne baštine Pule, ističu iz gradske uprave.

Kulturna zona

S obzirom na zonu zahvata, sve su radove nadzirali arheolozi i konzervatori, a trebalo se prilagođavati i neplaniranim istraživanjima, nakon pronalaska vrijednih arheoloških nalaza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum