gradsko vlasništvo

NESTAJU "URBANI VRTOVI" U KOPARSKOJ ULICI U PULI Čišćenje parcela tražili su - stanari!

U zadnje vrijeme govorkalo se kako se iza "zelenog zida" okupljaju i nepoćudna društva, a bilo je slučajeva kada su prolaznici nabasali na odbačene narkomanske igle. Je li to razlog što je dio vrtova nestao, a parcele se počele čistiti?

| Autor: Borka PETROVIĆ
Očišćen zeleni pojas u Šijani (Snimila Borka Petrović)

Očišćen zeleni pojas u Šijani (Snimila Borka Petrović)


Godinama su se u Koparskoj ulici, uz prometnicu između "zelenog zida" od živice i zida Pulaprometove remize, uređivali "urbani vrtovi". Skriveni od pogleda, ovdje se sadilo cvijeće i povrće, ljeti družilo uz roštilji, a svojevrsni "vlasnici" parcele su oblikovali po vlastitim željama, kao male zelene oaze u gradu. Na njima su se tako našli i klupe za sjedenje, stolovi, ali i zidani roštilji.

Gradsko vlasništvo

U zadnje vrijeme govorkalo se kako se iza "zelenog zida" okupljaju i nepoćudna društva, a bilo je slučajeva kada su prolaznici nabasali na odbačene narkomanske igle. Je li to razlog što je dio vrtova nestao, a parcele počele čistiti? Kako smo jučer vidjeli, radnici Herculanee velik su dio žbunja već uklonili, pa se pred prolaznicima, prvi put nakon dugo godina, otvorio pogled prema ovom području.

Što je vrtovima presudilo, kome su smetali, što se ovdje namjerava napraviti i čije je uopće ovo zemljište, pitali smo Grad Pulu. Odgovaraju kako se aktivnostima čišćenja predmetne zone, koja je u vlasništvu Grada Pule, pristupilo, između ostalog, na temelju zahtjeva stanara, kako bi se lokacija primjereno uredila u odnosu na okruženje.

"Uređenje javnih površina redovna je aktivnosti Grada Pule i provodi se kontinuirano u sklopu Programa održavanja. U kontekstu njenog korištenja za 'urbane vrtove' mišljenja smo da površina, zbog svog smještaja, a prije svega radi obližnje prometne infrastrukture, nije pogodna za urbano vrtlarenje", navode iz Grada smatrajući da je za vrtlarstvo i povrtlarstvo potrebno zadovoljiti uvjete za kvalitetan uzgoj bilja.

Urbano vrtlarenje

Dodaju kako promicanje održivog razvoja, zdravog načina života, kao i funkcionalnog uređenja postojećih i novih zelenih površina kako bi one, osim estetske, imale i ekološku funkciju, postaje sve važnije u kontekstu održivosti.

"Grad Pula će stoga zainteresiranim građanima omogućiti da urbano vrtlarenje ostvare na za to predviđenim lokacijama koje će biti odgovarajuće i opremljene. Njihova će realizacija, u konačnici, zasigurno imati pozitivne utjecaje i na socio-ekonomske aspekte života Puljana", zaključuje se u gradskom odgovoru.

Ostaje za vidjeti kako će se navedene parcele urediti i hoće li, možda, i dalje ostati zelene oaze, ovoga puta za cjelokupno stanovništvo Šijane ili ćemo za koju godinu pisati o nepokošenim i zaraslim gradskim parcelama u samom srcu ovoga kvarta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini