Suradnja rovinjske Strukovne škole "Eugen Kumičić" i turističko-ugostiteljske kuće "Maistra" nastavlja se, pa su tako u luksuznom restoranu hotela Lone održane dvije stručne radionice. Učenicima budućih uslužnih zanimanja, konobarima i kuharima, stariji su kolege održali radionice ne bi li se mlađi kadar, koji se još uvijek školuje, u praksi upoznao s ljepotama, ali i tajnama profesije.
Ovo je bila treća u nizu organiziranih radionica, a posljednja će se održati u ožujku. Do sada, učenici su imali prilike na stručnim radionicama i "vanjskom" ambijentu restorana Resolute, raditi s Maistrinim kuharima Radovanom Blagićem, Damirom Pejčinovićem i Jeffryjem Velleom, no ona jučerašnja bila je znaku Nikole Hrelje, šefa kuhinje u hotelu Adriatic i someljera Ive Zgrablića. Kuharski mag Hrelja pokazivao je i savjetovao učenike u pripremi dva masna jela: guščje jetre i janjećeg franch racha, dok je čovjek od pitkih užitaka Ivo Zgrablić, uz svoju temu someljerstva posebni akcent pridao žestokim pićima i cigarama, odnosno njihovom sljubljivanju. Dodajmo, i da je praktična nastava u luksuznom restoranu uključivala i prikaz cjelokupnog servisa i prezentaciju, počevši od načina pristupa gostu do otvaranja butelja.
Po riječima ravnatelja Strukovne škole, Emila Nimčevića, suradnja Maistre i škole je više no dobrodošla. Jer, osim što mladima osigurava praksu izvan svog školskog praktikuma, to je i prilika da se oni u visokokategoriziranim objektima i s kvalitetnim namirnicama koje škole nemaju upoznaju i nauče najboljim načinima njihove pripreme i prezentacije.
S druge strane, objašnjava Vanja Mohorović iz Maistre, ovakve radionice omogućavaju učenicima da se pored formalnog obrazovanja i prakse, kroz rad s vrhunskim chefovima još bolje upoznaju s načinom funkcioniranja i rada u restoranima odnosno hotelima visoke kategorije. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)