POČINJE NAJESEN

Najmlađi studij pulskog Sveučilišta ekipira se vrhunskim stručnjacima: Na pulskom Medicinskom fakultetu PREDAVAT ĆE I UGLEDNA KIRURGINJA DR. NELA SRŠEN

| Autor: Duška PALIBRK

Uz takve izuzetne ljude i potencijale, Sveučilište u Puli može biti dio velike internacionalne znanstvene zajednice. Za cijelu Istru to znači razvoj infrastruktura, razvoj svih, a posebno "potrebitih" dijelova Istre, privlačenje većeg broja studenata i mladih znanstvenika što podrazumijeva i razvoj sredine, kazala je dr. Sršen koja je potpisala ugovor o dopunskom radu

 

S prof. dr. Nelom Sršen, poznatom kirurginjom sa sveučilišne klinike u Padovi, potpisan je ugovor o dopunskom radu na novom studiju medicine u Puli, potvrdio nam je rektor pulskog Sveučilišta prof. dr. Alfio Barbieri te najavio skori posjet Puli doktorice Sršen i dvojice njezinih kolega s medicinskih fakulteta u Padovi i Firenci, uglednih talijanskih liječnika i sveučilišnih profesora, koji su također spremni pomoći razvoju i međunarodnom umrežavanju najmlađeg studija na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.

Podrška Medicinskom fakultetu u Puli nedavno je stigla i od riječkih kolega, sa Sveučilišta i Medicinskog fakulteta te iz KBC-a u Rijeci koji je spreman postati kliničko-znanstvena baza i pulskim studentima medicine. U pismu podrške spominju dosadašnju dobru suradnju sa Sveučilištem i Općom bolnicom u Puli.

Imenovanje dekana

Već je dogovoren i uzvratni posjet sveučilištima u Padovi, Firenci i Pisi rektora prof. Barbierija i v.d. dekana Medicinskog fakulteta u Puli prof. dr. sc. Krešimira Pavelića. Do tada, 27. ovog mjeseca, održat će se sjednica Vijeća Medicinskog fakulteta u Puli, na kojoj će biti imenovan dekan i znat će se više detalja. Među budućim predavačima na pulskoj medicini spominju se i druga važna imena, od uglednog neurokirurga prof. Josipa Paladina do prof. Dragice Bobinac, autorice elaborata novog studija medicine.

- Program studija medicine u cijelosti smo pokrili domaćim kadrom, ali je svaka suradnja s inozemstvom dobrodošla. Dr. Sršen i njezine kolege iz Italije međunarodno su priznati stručnjaci koji dobro poznaju Istru i iskazali su želju da nam pomognu, bez ikakvog osobnog interesa. Pomagali su osnivanje medicinskih studija i u Albaniji, Jemenu…, kaže rektor Barbieri.

Iza dr. Sršen 20 je godina iskustva i rada u sveučilišnoj bolnici u Padovi. Što donosi pulskim studentima medicine?

- U fazi sam zrelosti, razumijevanja, shvaćanja potreba mladih, koje treba znati slušati. I posebno hraniti njihove snove i strast prema medicini, jer ti će mladi ljudi, koji su uložili mnoge godine svog života uz knjige, jedan dan biti naši liječnici. Kad se mladi osjećaju sigurno, formiraju se profesionalno u zdravoj sredini, uz osjećaj pravednosti, koji će im omogućiti da realiziraju svoje snove i ljubav, posebno prema pacijentu. I neće imati tendenciju da napuste svoju domovinu, kaže nam dr. Sršen.

U Pulu su je privukli i kolege profesori Pavelić, Sandra Kraljević-Pavelić i Irena Hrstić, "divni profesionalci koji svojim radom dokazuju da može biti drukčije i bolje". U razgovoru s njima i rektorom Barbierijem shvatila je da želi, naravno ne iz potrebe, podijeliti i iskoristiti svoje iskustvo iz Padove, pridonijeti Medicinskom fakultetu u Puli, za koji je sigurna da će biti novi brend u Istri, "koja je uvijek bila svoja".

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater