MINISTAR TURIZMA u PULI

GARI CAPPELLI ODRŽAO PREDAVANJE NA PULSKOM FET-u "DR. MIJO MIRKOVIĆ" Brijuni dobivaju pet zvjezdica


Pristup Brijunima će biti na razini od pet zvjezdica, kvaliteta, a ne masovnost, uz djelomičnu zaštitu područja. U funkciju će se staviti i neki objekti koje dosad nije bilo moguće ni pogledati, a kamoli ih privesti namjeni. Dakle, na ovom području želimo graditi visokokvalitetan turizam s odgovornim pristupom, rekao je Cappelli * Turizmu nedostaje 20 tisuća radnika, posla ima i za sve koji žele raditi, od menadžera do konobara

Pet tisuća novih turističkih ležajeva Na Muzilu, Saccorgiani i Hidrobazi nije previše, neće tu biti masovnog turizma jer se ide na dodatnu kvalitetu, izjavio je jučer u Puli ministar turizma Gari Cappelli, koji je na pulskom FET-u "Dr. Mijo Mirković" održao predavanje.

- To će biti ciljan, odgovoran pristup projektu koji ćemo zajedno izraditi u Ministarstvu turizma i davati prijedloge. Drago mi je da se pokreće tako nešto, to su područja na kojima će se, uz kvalitetan, odgovoran pristup sigurno napraviti ono što se očekuje od Pule i ovog dijela, dakle da se angažiraju neiskorišteni kapaciteti. Mislim da je dobro da je ministar Marić ovih dana potpisao ugovor s gradonačelnikom Pule i da se konačno kreće. Oformili smo povjerenstvo na razini ministara i u Ministarstvu turizma idemo s pripremom Brijuna. Pristup Brijunima će biti na razini od pet zvjezdica, kvaliteta, a ne masovnost, uz djelomičnu zaštitu područja. U funkciju će se staviti i neki objekti koje dosad nije bilo moguće ni pogledati, a kamoli ih privesti namjeni. Dakle, na ovom području želimo visokokvalitetan turizam s odgovornim pristupom, bez masovnosti, rekao je Cappelli. Na naše pitanje koji će se konkretni objekti privesti namjeni te hoće li se i Vanga otvoriti za turizam, odgovorio je:"Ne znam detalje, ali ćemo u dogovoru s MORH-om, predsjednicom Grabar Kitarović i naravno premijerom Plenkovićem vidjeti što će se točno koristiti u te svrhe".

Obraćajući se studentima na predavanju, skinuvši pritom kravatu "da bi im bio što bliži", kazao je da će uskoro biti raspisan natječaj za otvaranje centra kompetentnosti u Puli koji bi iznjedrio kvalitetan turistički kadar. Cilj je da se 60 do 70 posto nastave sastoji od prakse, a ostatak od predavanja u učionicama. Govoreći o strategiji razvoja turizma, kazao je da je postojeća na isteku, te da će se u novu, koja će pokrivati razdoblje od 2020. do 2025., kao bitan segment uvrstiti obrazovni sustav, uz pristup turizmu temeljen na održivom razvoju.

U turizmu radi 150 tisuća ljudi, dakle svaki sedmi radnik, a Istru je do danas posjetilo četiri milijuna turista, dakle cijela jedna Hrvatska, ilustrirao je ministar studentima značaj turizma.

-Udio turizma u BDP-u susjednih zemalja iznosi pet do deset, a u Hrvatskoj je oko 20 posto. Ekonomisti kažu da to nije dobro jer svaki poremećaj može uzdrmati ovu osjetljivu djelatnost. Sjetimo se kad je u Grčkoj izbila politička kriza ili pak Egipta, koji je bio na rubu rata, u tim zemljama tad nije bilo nikog živog tri do četiri godine. Turska je imala strašan pad zbog političke krize i izbjeglica, no i povratak turista bio je brz, rekao je Cappelli. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD ČETVRTKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter