NATJECANJE ZA GIMNAZIJALCE

Nagrađena kreativnost profesorica Tanje Černeka i Elizabete Pavlović: PULSKOJ GIMNAZIJI NAGRADA EU-a VRIJEDNA 8.000 EURA

| Autor: Borka PETRIOVIĆ

Profesorice Černeka i Pavlović već 13 godina vode učenike u posjet institucijama EU-a u Strasbourgu i Bruxellesu, približavajući generacijama mladih europski način razmišljanja i rada. Europi pak predstavljaju Istru pa se u Parlamentu EU-a plesao balun, igrala briškula, čitala poezija Mate Balote

Europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel proglasila je jučer pobjednike natječaja Jan Amos Comenius. Bilo je to nagradno natjecanje za 22 srednje škole u EU-u koje poučavaju o Uniji na kreativan način. Riječ je o pilot-projektu koji je predložio Europski parlament i provela Europska komisija, a sve pobjedničke škole dobit će 8.000 eura nagrade.

Pulska gimnazija nagrađena je za dugogodišnji rad profesorica Tanje Černeka i Elizabete Pavlović koje su ove godine vodile 13. generaciju učenika (700 ukupno) u posjet institucijama EU-a u Strasbourgu i Bruxellesu i time školu i generacije učenika približile europskom načinu razmišljanja i rada.

Ravnatelj Filip Zoričić ističe potporu ovom uspješnom projektu Grada Pule, turističke agencije ATI, njezine vlasnice Vesne Borisavljević i djelatnika Predraga Marinkovića, te obrta za video-produkciju ARTIMI vlasnika Marka Račana koji im godinama pomaže oko gotovo svih školskih projekata. Pulska Gimnazija je, dodaje ravnatelj, i škola ambasador EU Parlamenta.

- Ovim i još nekim projektima koji su se dogodili zadnjih godina pokazali smo posebnost i postali prava građanska i europska škola koja zahvaljujući svojim učenicima i profesorima promovira grad i zavičaj ne samo u Hrvatskoj već i u Europi. Napokon smo za sav taj trud počeli dobivati i financijske nagrade, a ne samo riječi hvale, i ta ćemo sredstva uložiti u opremanje modernog radijskog studija i zadruge I.Z.V.O.R., kaže Zoričić.

Profesorica Černeka jučer nije skrivala oduševljenje da je njihov projekt prepoznat i nagrađen. Kaže da s kolegicom Pavlović punih 13 godina vode učenike trećih razreda u posjet institucijama EU-a gdje promoviraju istarsku kulturnu baštinu i zavičaj. Tako se u EU-parlamentu plesao balun, igrala briškula, čitala poezija Mate Balote… Kako doznajemo, osim opisa projekta, gimnazijalci su na natječaj poslali i šestominutni video u kojem su sublimirali brojne projekte i posjete ovih godina.

Europski mir i solidarnost

- Dodjela nagrada Jan Amos Comenius školama i nastavnicima za njihov kreativni napor u poučavanju o EU-u vrlo je simbolična. Uoči 70. obljetnice Schumanove deklaracije, koja je korijen projekta mira utemeljenog na europskoj solidarnosti, škole i učenici diljem Europe doživljavaju uznemirujuću situaciju, nepoznatu još od rata. Nakon 70 godina samo ćemo takvim kreativnim naporima i solidarnošću uspjeti prevladati ovu krizu i obnoviti se još jače nego prije, kazala je na proglašenju nagrade Margaritis Schinas, potpredsjednica Komisije za promicanje europskog načina života.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter