Mladi umjetnik otvorio dućan

NA PULSKOJ VERUDI Pršut, ulje, vino i sir s domaćih OPG-ova na jednom mjestu

  Mladi vlasnik Val Matej Salaj nakon umjetničke škole, koju je završio u Zagrebu, ipak se odlučio vratiti u Pulu jer kako veli "u kiparstvu nema kruha". Želja mu je sugrađanima i turistima približiti odlične domaće proizvode. Zbog toga često organizira degustacije, a bit će i radionica i promocija

| Autor: Borka PETROVIĆ
(snimio Duško Marušić Čiči)

(snimio Duško Marušić Čiči)


Dok centar grada očito posustaje, Veruda je sve živahniji kvart. Tomu svakako pridonose i novootvoreni dućani zbog kojih se stanovnici ovog dijela Pule više niti nemaju potrebu spuštati do centra. Ovdje imaju sve, a odnedavno je Veruda bogatija za još jedan dućan delicija koji se otvorio u Tomasinijevoj 29.

Sam naziv dućana "Pršut. Ulje. Vino. Sir" dovoljno govori kakve se delicije ovdje mogu kupiti. U dućanu se tako nude proizvodi OPG-a Sanvincenti koji proizvodi pršut i suhomesnate proizvode u Boškarima, vrhunska vina istarskih vinara i sir lokalnih OPG-a, poput sireva sa Stancije Guran, OPG-a Koršovica ali i polutvrdih sireva iz Ekološke kmetije Žgajnar kraj Postojne.

Mladi vlasnik Val Matej Salaj nakon umjetničke škole, koju je završio u Zagrebu, ipak se odlučio vratiti u Pulu jer kako veli "u kiparstvu nema kruha". Želja mu je, kako nam priča, sugrađanima, ali uskoro i turistima, približiti odlične domaće proizvode brojnih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava na koje možemo biti ponositi. Zbog toga često organizira degustacije, a kada vrijeme dozvoli, održavat će se i radionice i promocije.

- Sve je domaće, s lokalnih OPG-ova, a dio ponude svakodnevno je svjež, poput maslaca, svježeg sira i skute, veli nam djelatnica Sanja Kolarić koju smo zatekli u dućanu. Dodaje da su ove proizvode polako počeli nadopunjavati domaćom zimnicom, proizvodima od aronije, domaćim sirupima, lješnjacima… U ponudi su i talijanski suhomesnati proizvodi te jedinstvene craft kave iz cijeloga svijeta koje se prže u Vodnjanu, u zrnu i mljevene, uzgojene od Ugande do Perua. Posebnost je što se ovdje može kupiti i rinfuzo domaće maslinovo ulje te domaći ocat, obični i balzamični.

Ideja je, doznajemo, u dijelu prostora koji je uređen kao degustacijski dio, kada mjere to dozvole, organizirati razne radionice, gastro događanja, ali i svojevrsni fast food. No, ne klasičan, već pravi istarski u kojem bi se nudili panini s domaćim pršutom i sirom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum