KAPITALNI KULTURNO-TURISTIČKI PROJEKT

PULSKE FORTIFIKACIJE: Priprema se gradilište budućeg lifta od Zerostrasse do Kaštela

| Autor: Lara BAGAR
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


U skladu s provedenim postupkom javne nabave za radove u sklopu projekta "Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno-turistički proizvod", počela je priprema gradilišta za gradnju dizala koje će povezivati tunele Zerostrasse i podzemne prostorije utvrde Kaštel s atrijskim dvorištem utvrde.

Najatraktivniji je to dio navedenog projekta koji predviđa i revitalizaciju mletačke utvrde iznad grada u kojoj je smješten Povijesni i pomorski muzej Istre.

Za potrebe gradilišta ogradit će se javna površina u Carrarinoj ulici, u zoni ispred Circola, odnosno ulaza u tunele Zerostrasse, javljaju iz gradske uprave.

Pripremu gradilišta će izvršiti tvrtka Đusto iz Poreča, jedna od članica Zajednice ponuditelja koja će izvoditi radove.

Posjetimo, riječ je o realizaciji strateškog projekta koji se provodi kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija u okviru Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) i kojemu je cilj valorizirati bogatu povijest pulskog fortifikacijskog sustava te stvoriti novu turističku ponudu koja predstavlja sinergiju između nasljeđa vojne baštine i suvremene kulture življenja.

Vrijedan više od 23,2 milijuna kuna, usmjeren je prvenstveno na revitalizaciju kulturne baštine kroz uređenje utvrde Kaštel uz prezentaciju bogatog austrougarskog graditeljskog nasljeđa te promidžbu i marketing novostvorenog kulturno-turističkog brenda.

Građevinski radovi u sklopu projekta započeli su još 5. listopada i to prvotno kroz uređenje izložbenog prostora istočne kortine pulskog kaštela, u što je uključeno saniranje krova, obnova elektroinstalacija, uvođenje klimatizacije, obnova ulaznih staklenih stijena i pregrađivanje prostora za server sobu.

Preuređuje se i postojeći skladišni prostor, površine oko 65 četvornih metara, u prostor za obavljanje ugostiteljske djelatnosti te obnavlja sanitarni čvor za posjetitelje.

Sada se priprema gradilište za izgradnju atraktivnog lifta, što je planirano započeti u drugoj polovici studenoga. Uz Grad Pulu, nositelja projekta, partneri na projektu su Povijesni i pomorski muzej Istre te Turistička zajednica grada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini