U CENTRU PULE

KRENUO LIFT KROZ ZEROSTRASSE: "Ovaj bunker bio je naš internet i naše igrice"

| Autor: Ružica KORACA
(Snimila: Ružica Koraca)

(Snimila: Ružica Koraca)


U Puli je već nekoliko dana otvoren obnovljeni Zerostrasse s novim liftom koji vozi do Kaštela, odnosno Povijesnog i pomorskog muzeja, a gužve na ulazu ne jenjavaju. Interes je velik, prvenstveno turista, ali su znatiželjni i Puležani kojima je sve to dostupno besplatno, uz osobnu iskaznicu.

- Ovdje me sve podsjeća na djetinjstvo. Odlično je. Oduševljen sam. Bilo je vrijeme da se povede računa i o ovim podzemnim tunelima u centru grada. Ovaj bunker je bio naš internet i naše igrice, kaže nam Mario iz Pule kojeg smo zatekli na središnjem ulazu u Zerostrasse u Carrarinoj ulici.

(snimila Ružica Koraca)

Branimir, djelatnik na ulazu, objašnjava kako se snaći u pulskom podzemlju.

"U sredini je veliko proširenje i odatle tuneli vode na četiri strane, prema četiri izlaza, prvi je kod Dvojnih vrata, blizu Titovog parka, drugi je na Giardinima, treći izlaz je kod Tehničke škole, a četvrti u Kandlerovoj ulici kod katedrale", kaže Branimir.

Tuneli su ukupne dužine oko 400 metara, a izlazi/ulazi su napravljeni tako da omogućuju cijelom sustavu pravilno strujanje zraka. Temperatura je čitave godine između 14 i 18 stupnjeva Celzijusa. Hodnici su široki od tri do šest metara i visoki oko 2,5 metra, a mogu primiti oko 6.000 ljudi.

Unutra, kada s 30 stupnjeva uđete na upola toliko, preporodite se. Tuneli su uređeni, osvijetljeni, na središnjem platou postavljena izložba o povijesti ovih podzemnih ulica pod središnjim pulskim brdom. Ugodno je i monumentalno, vrlo zanimljivo, a oduševljava posjetitelje, i domaće i strane. Turisti iz Poljske s kojima smo se vozili liftom oduševljeni su.

- Super je energija i ima se puno toga vidjeti, kažu.

- Ovdje je genijalno i osvježavajuće i doista zanimljivo. Ulaznica nije skupa, 40 kuna, a dobiješ poseban doživljaj, dojmovi su jedne obitelji iz Češke.

Podzemni sustav tunela - skloništa po čitavoj Puli gradila je Austro-Ugarska Monarhija i za vrijeme Prvog svjetskog rata služili su za sklanjanje ljudi i streljiva u slučaju direktnih zračnih napada na grad. Bili su to i komunikacijski hodnici. Nijedan pulski brežuljak u najužoj jezgri grada nije ostao pošteđen bušenja i kopanja. Stvorena je široka mreža podzemnih tunela - skloništa, a među njima najveći su ovi podno Kaštela - tzv. Zerostrasse, te ispod brežuljka Monte Zaro i na Monte Ghiru. Mletačka utvrda na Kaštelu također ima svoje podzemne prostorije, gdje je u austrijsko doba bio i zatvor za zarobljene neprijateljske vojnike, pa lift staje i na toj etaži prije Povijesnog muzeja.

(snimila Ružica Koraca)

Zerostrasse je do konca rujna za posjetitelje otvoren od 9 do 21 sat. Ulaznice za odrasle su 40, a za djecu 20 kuna, u što je uračunat i lift i posjet Povijesnom i pomorskom muzeju. Obiteljska je ulaznica 90 kuna, a za grupe, studente i umirovljenike 65+ je 25 kuna. Besplatan je ulaz za osobe s invaliditetom i pratitelja te djecu mlađu od pet godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini