NOVA TURISTIČKA PONUDA

Počinju radovi na revitalizaciji najpoznatije utvrde u Puli. GRADNJA DIZALA ZA KAŠTEL GOTOVA ZA DVIJE GODINE

| Autor: Glas Istre
ilustracija

ilustracija


Početkom listopada počet će radovi na Kaštelu. Projekt je to vrijedan više od 23,2 milijuna kuna, a obuhvaća revitalizaciju postojeće infrastrukture i uređenje utvrde Kaštel uz prezentaciju bogatog austrougarskog graditeljskog nasljeđa te promidžbu i marketing novo stvorenog kulturno turističkog brenda. Također, podrazumijeva izgradnju dizala koje će povezati Zerostrasse, podzemne prostorije utvrde i samo atrijsko dvorište utvrde. Danas ga je najavio pulski gradonačelnik Boris Miletić, zajedno s predstavnicima partnera na projektu – Gracijanom Kešcem ravnateljem Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i Sanjom Cinkopan Korotaj direktoricom Turističke zajednice grada Pule. 

Počet će se uređenjem izložbenog prostora istočne kortine (u što je uključeno saniranje krova, obnova elektroinstalacija, uvođenje klimatizacije, obnova ulaznih staklenih stijena i pregrađivanje prostora za server sobu), postojećeg skladišnog prostora u prostor za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, te uređenjem i proširenjem postojećeg sanitarnog čvora. Izgradnja lifta i ostale aktivnosti slijedit će dinamiku radova te će se prema planiranom projekt u cijelosti završiti do studenoga 2022. godine.

- Kaštel se uređuje već niz godina te je uloženo više od 10 milijuna kuna u proteklo vrijeme, a ovaj strateški projekt bit će dodatni impuls kako bi Kaštel privukao brojne posjetitelje, ne samo za vrijeme ljetne sezone već i tijekom ostatka godine. Njime želimo svim našim sugrađanima, Istrijanima i turistima približiti prošlost ovoga grada i aktivirati ogroman potencijal kulturne baštine te još više oživiti starogradsku jezgru“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Sada je već jasno da će se na prostoru obuhvata projekta koji se odnosi na utvrdu Kaštel te njene podzemne tunele, dogoditi znatna fizička promjena u prostoru i ponudi sadržaja.

- Izgradnjom novog sanitarnog čvora, ugostiteljskog objekta te, osobito, realizacijom lifta koji će omogućiti vertikalnu povezanost Kaštela sa obje razine tunelskih prostora ispod Kaštela značajno će se podignuti i razina usluge posjetiteljima čime i privući veći broj posjetitelja na ovoj iznimnoj, do danas možda malo zapostavljenoj, lokaciji, kazao je ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac te dodao da će dva, trenutno odvojena, punkta stvoriti prostor jedinstvene kulturne destinacije.        

"Upravo smo   završili s vizualom, radi se web stranica, a u sklopu Vizualie i Adventa napravit ćemo stalne instalacije, te će se, naravno, obavljati promocije od izložbe do društvenih mreža, dovođenja novinara, blogera, prezentacije u drugim gradovima u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i slično“, naglasila je direktorica Turističke zajednice grada Pule.

Projekt "Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno-turistički proizvod", kao što je istaknuto, planira se okončati do studenoga 2022. godine.

Gradu Puli je za projekt iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano sufinanciranje od 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini