ODRŽANA SVEČANOST

MORNARIČKA BOLNICA PREDANA SVEUČILIŠTU U PULI: Umjesto pacijenata stižu studenti

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO


"Drago mi je da danas možemo pristupiti i formalizaciji dosadašnjih odluka odnosno potpisivanju primopredaje zgrade Mornaričke bolnice u Puli našem Sveučilištu Jurja Dobrile", rekao je na početku današnje svečane primopredaje nekadašnje vojne bolnice istarski župan Boris Miletić.

Tom prilikom župan je podsjetio da je 20. studenoga 2017. godine jednoglasnom odlukom Skupštine Istarske županije dio Mornaričke bolnice dodijeljen na korištenje pulskom Sveučilištu na rok od 50 godina.

"Istarska županija je od samoga početka snažno podupirala razvoj Sveučilišta, a u prilog tome govori činjenica da je u proteklih deset godina iz proračuna Istarske županije izdvojeno 7,33 milijuna kuna za rad Sveučilišta, od čega samo za rad Sveučilišne knjižnice preko dva milijuna kuna", istaknuo je Miletić te dodao da ovo nije prva nekretnina koju je Županija prepustila Sveučilištu.

"Želimo da Istra bude regija znanja i siguran sam da je pred Sveučilištem jedno novo razvojno razdoblje", zaključio je Miletić.

"Mislim da je buduća namjena ove zgrade gdje smo mi funkcionirali 20 godina izvrsna, što se dokazalo i funkcijama starijih zgrada koje su predane Sveučilištu i dobro iskorištene", rekla je ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić, istaknuvši uvjerenje da će i zgrada Mornaričke bolnice biti jednako dobro tretirana.

"Mislim da kao regija idemo u dobrom smjeru. Zdravstvo je nešto što mora postojati, a ovim što se pulska bolnica odriče Mornaričke zgrade, građani uopće neće osjetiti, jer sve što je bilo ovdje, smješteno je u novoj bolnici. Zgrada na ovoj lokaciji bit će zahtjevna za adaptaciju, a i pulska bolnica mora izvući dijelove arhiva, ali se veselimo što će ovdje biti jedna mlada, zdrava populacija koja će koristiti gradu i županiji", zaključila je Hrstić.

Na svečanoj primopredaji bio je i Mirko Filipović, predsjednik studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile, koji je u ime više od 3.200 studenata zahvalio na ovom činu.

"Neki dan smo slavili otvorenje novih paviljona studenskog doma koji omogućuje 248 novih ležaja studentima i to onima kojima je to najpotrebnije, dakle, studentima slabijeg socioekonomskog stanja i studentima s invaliditetom, a danas čin kojim će se studentski standard u Puli iznimno poboljšati", izjavio je Filipović.

Da će zgrada ići u prave ruke, složio se i Valter Boljunčić, opunomoćenik Sveučilišta i izvanredni profesor.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini