stekli se uvjeti za primopredaju

PULA ĆE DOBITI NOVI STUDENTSKI KAMPUS: Bivša Mornarička bolnica prelazi u ruke Sveučilišta Jurja Dobrile

Filozofski i Fakultet odgojnih i obrazovnih znanosti zasad ostaje u centru grada, ali bi se vremenom i oni pomalo preselili u novi kampus na Verudi. Nećemo moći svi odjednom jer sada uređujemo samo prve dvije etaže, ali dugoročno moramo iseliti i iz prostora u Ronjgovoj ulici koji su u jako lošem stanju i održavanje te zgrade nam je velik izdatak, tumači Mošnja-Škare

| Autor: Duška PALIBRK
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Iz bivše Mornaričke bolnice iselio je Covid odjel pulske Opće bolnice i uskoro se očekuje primopredaja prekrasne austro-ugarske zgrade Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Zgradu im je prepustila Istarska županija, davši im pravo građenja.

Ovdje će se urediti novi sveučilišni kampus, uz već postojeći u Zagrebačkoj ulici, te će svoje prostore napokon dobiti fakulteti i odjeli novijeg datuma. Potvrdila nam je to prorektorica za financije prof.dr.sc. Lorena Mošnja-Škare, najavljujući da im nakon preuzimanja zgrade predstoji izrada detaljnih projekata na osnovu usvojenog programskog rješenja.

Useljenje u prvoj polovici 2023.

- Projektanti sada praktički trebaju ući u zgradu i snimiti sve prostore. Glavni izvedbeni projekt očekujemo zgotoviti do konca jeseni da bismo onda pokrenuli postupak javne nabave za početak radova. Ako ne bude žalbi na izbor izvođača, radovi bi mogli početi u prvoj polovici iduće godine i završiti krajem godine, tim više što nam je pravo građenja Županija dodijelila u zadnjem kvartalu 2017. godine. Useljenje planiramo u prvoj polovici 2023., nakon opremanja prostora. Riječ je o prvoj fazi koja obuhvaća obnovu prizemlja i prvog kata, za što smo ishodovali potporu preko ITU mehanizma za Urbano područje Pula. Ugovoren je ugovor vrijedan 21 milijun kuna, što je rektor potpisao lani u listopadu, od čega je 6,9 milijuna kuna sufinanciranje nadležnog ministarstva, a ostalo su bespovratna sredstva iz ITU mehanizma, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., kaže prorektorica.

Sredstva su namijenjena obnovi i opremanju prizemlja i prvog kata bivše Mornaričke bolnice, ali i izradi projektne dokumentacije za čitavu zgradu, dakle i za drugi kat i potkrovlje što ostaje za drugu fazu radova. Uračunate su i popratne edukacijske aktivnosti, uobičajene za EU-projekte. Radovi će se nastaviti dinamikom osiguranja novih sredstava.

Novi kampus na Verudi

- U bivšu Mornaričku bolnicu ići će Fakultet informatike, Fakultet prirodnih znanosti koji sada koristi prostore bivše dermatologije zajedno s prostorom u Rovinjskoj ulici, Fakultet interdisciplinarnih znanosti i Tehnički fakultet. Na staroj lokaciji definitivno ostaje Fakultet ekonomije i turizma te svi zdravstveni studiji, da budu u blizini bolnice. Filozofski i Fakultet odgojnih i obrazovnih znanosti zasad ostaje u centru grada, ali bi se vremenom i oni pomalo preselili u novi kampus na Verudi. Nećemo moći svi odjednom jer sada uređujemo samo prve dvije etaže, ali dugoročno moramo iseliti i iz prostora u Ronjgovoj ulici koji su u jako lošem stanju i održavanje te zgrade nam je velik izdatak, tumači Mošnja-Škare.

I u novom kampusu, u prizemlju bit će uređen studentski restoran, zajedno s drugim zajedničkim prostorima. Nekadašnje parkiralište Mornaričke bolnice, međutim, nije obuhvaćeno pravom građenja, kao ni dio zgrade u kojem je bila uprava bolnice. To je i dalje u županijskom vlasništvu. Prorektorica kaže da će čim prođe primopredaja, morati zaštiti zgradu, postaviti alarmne sustave, organizirati ophodnje, da zgrada i okoliš ne stradaju kao i sve druge napuštene građevine u nas.

U kampusu u centru grada, dodajmo, do konca ljeta planiraju završiti izgradnju dvaju novih paviljona Studentskog doma koje potom treba i opremiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum