NAJNOVIJEMinistar na Novoj TV pojasnio zašto se spašava 3. maj

Ministar Horvat: Sindikalne akcije odvratile naručitelje / Cerovac: Sad je kristalno jasno da je MINISTAR CIJELO VRIJEME RADIO NA LIKVIDACIJI ULJANIKA

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Glen Moroney je cijelo vrijeme štrajka radio na svom kruzeru, a nakon što je taj posao dovršio izrazio je želju i namjeru da u Uljaniku izgradi još pet sličnih brodova. I kuvajtski brodovlasnik nedavno je izjavio da želi dovršiti gradnju započetog stočara u Uljaniku, te nakon toga još jednog takvog istog naručiti. To dokazuje da se razlozi za to što je izostala pomoć pulskom brodogradilištu ipak ne nalaze u ovome što ministar spominje, poručio je Cerovac

 

 Hrvatska Vlada i dalje bezuspješno traga za modelima i rješenjima kojima bi krenula spašavati hrvatska brodogradilišta, točnije ono što je ostalo od njih. Nakon što je početkom svibnja val stečajeva pokosio Uljanik u fokusu je ostao riječki 3. maj, no dok premijer Plenković i ministri ovih dana obilaze riječki škver, mnogi se javno pitaju zbog čega je u istoj brodograđevnoj branši država spremna nekima i po nekoliko puta pružiti ruku spasa, dok donedavno uvjerljivo najuspješnije hrvatsko brodogradilište tu istu šansu nije dobilo nikada. Konkretan odgovor nadležnih na to pitanje zasad se nije čuo, no zanimljivo objašnjenje ponudio je ovog tjedna ministar gospodarstva Darko Horvat koji je uobičajenu perući ruke od odgovornosti krivnju za neuspjeh pokrenute "akcije spašavanja" praktički adresirao na sindikate i štrajk koji je zbog neisplate plaća u Uljaniku bio na snazi još od rujna prošle godine.

 Argumenti

Gostujući u središnjem Dnevniku državne televizije on je na pitanje novinarke zašto Vlada spašava 3. Maj, a ne i Uljanik izjavio da su lani u listopadu nakon održanih sastanaka s naručiteljima broda bili blizu dogovora za kontinuitet i završetak brodova u Puli, no da su se nakon toga "dogodile sindikalne akcije koje su naručitelje odvratile od mogućnosti da se brodovi dovrše u Puli".

Takva njegova izjava očekivano je uznemirila duhove u Puli, te dobila i brzi odgovor od strane predsjednika Jadranskog sindikata Borisa Cerovca koji je u štrajku, kojeg ministar Horvat spominje, imao ulogu predsjednika Štrajkaškog odbora.

"Osobno nisam mogao vjerovati da takve izjave može iznijeti osoba na tako visokom političkom državnom nivou, jer to je izjava koja vrijeđa radnike, ali i općenito veliku većinu građana Republike Hrvatske. To je izjava iza koje ne stoje nikakvi argumenti, ali ona pokazuje bahatost ministra, koji ne poštuje radnike i građane te Ustav i zakone zemlje koju predstavlja. Sad je kristalno jasno da je Horvat kao ministar cijelo vrijeme od njegova izbora do danas radio na likvidaciji Uljanik Brodogradilišta, i to iznošenjem u javnost neistina i davanjem neostvarenih obećanja Uljanikovcima. Osim što je takvom izjavom Darko Horvat ismijao i omalovažio radnike i sindikate Uljanikovih društava, poslao je i jasnu poruku svim poslodavcima u zemlji da radnicima mogu prestati isplaćivati plaće. Unatoč što je Zakonom o radu određeno pravo radnika da štrajkaju ako im nije isplaćena plaća sukladno postojećim aktima, on je takvu akciju radnika i sindikata odlučio kažnjavati. Stoga poslodavci u Hrvatskoj, nakon ove njegove zadnje izjave, mogu umanjivati iznose plaća ili ih prestati isplaćivati, a ako se radnici pobune i štrajkom, što je podsjećam legalan i zakonski put, zatraže ostvarivanje svojih prava, umiješati će se ministar koji će tražiti model po kojem će kazniti radnike, a ne poslodavca koji ne poštuje ugovornu obvezu", ogorčen je Boris Cerovac.

Horvatovu izjavu o tome da se u listopadu 2018. s naručiteljima brodova gotovo sklopljen dogovor o nastavku proizvodnje i dovršetku brodova u Uljaniku, te da je zbog pokrenutih sindikalnih akcija sve palo u vodu predsjednik Jadranskog sindikata smatra klasičnim neargumentiranim pokušajem pronalaska novog krivca za ono što se dogodilo s brodogradnjom u Puli.

"Za takvu tvrdnju Horvat nema nikakvih argumenata te je to još jedna u nizu neistina iznesenih od istog ministra koja držim narušava i integritet čitave Vlade. Ministar je, da podsjetim, sa naručiteljima broda razgovarao u veljači ove godine kad su radnici radili, jer je štrajk bio u mirovanju. Dogovor s Jan de Nullom bio je da do 8. ožujka Vlada Republike Hrvatske donese odluku o dovršetku jaružala u Uljaniku. Tadašnja uprava Uljanika je Horvatu i Vladi na vrijeme dostavila tzv. gantogram planiranih aktivnosti, međutim iz Vlade su mudro nastavili šutjeti i nisu dali nikakav odgovor brodovlasniku. To je pravi razlog zbog kojeg je Jan de Nul odlučio prekinuti sve daljnje razgovore i otegliti brod u inozemstvo, a ne naš štrajk. Uostalom Glen Moroney je cijelo vrijeme štrajka radio na svom kruzeru, a nakon što je taj posao dovršio izrazio je želju i namjeru da u Uljaniku izgradi još pet sličnih brodova. I kuvajtski brodovlasnik nedavno je izjavio da želi dovršiti gradnju započetog stočara u Uljaniku, te nakon toga još jednog takvog istog naručiti. To dokazuje da se razlozi za to što je izostala pomoć pulskom brodogradilištu ipak ne nalaze u ovome što ministar spominje, već se moraju tražiti na nekoj drugoj adresi", poručio je Cerovac.

 Obraćanje premijeru

On podsjeća da su sindikati ponovno pokrenuli štrajk tek kad je u krajem ožujka ove godine postalo jasno da obećanu potporu Vlade nikad neće dočekati, odnosno kad je Vlada odbacila Debeljaka, potencijalnog strateškog partnera za restrukturiranje bez nuđenja ili prihvaćanja nekog drugog alternativnog rješenja. Cerovac se zbog svega javno obratio i premijeru Plenkoviću, od kojeg je zatražio poštivanje ustavnih odredbi o jednakim pravima svih građana, te mu postavio pitanje zbog čega tolerira da njegovi ministri na ovakav način kako to čini Horvat ismijavaju i izigravaju dio građana zemlje koju predstavljaju.

"Od vas još jednom tražim da odmah pomognete da se Uljanik spasi kao što ste omogućili spas drugih brodogradilišta, odnosno da za sve nas vrijede ista pravila. Ovog tjedna ste dali do znanja javnosti da će ono što vi odlučite svakako podržati Vlada RH. Stoga djelujte!", poručio je Boris Cerovac.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam