PULA: NA GRADSKOJ TRŽNICI 18. UCVIRKENFEST

FOTO Masniji ili hrskaviji? Glavno da je čvarak napravljen s ljubavlju!Svatko ima svoj način, svatko voli drugačiji okus. Ali, jedno se mora poštivati: čvarak se ne soli dok je topao, jer sol povuče vodu i postane gnjecav, otkrio nam je Mladen Vasić * Dok su timovi topili čvarke, u velikoj padeli spremala se tajna Žižina čvarkolada za 400 porcija

 Masniji ili hrskaviji, svijetli, zlatni, tamniji, slavonski ili istarski… Sto ukusa, sto kombinacija, sto mišljenja kako pravi čvarak mora izgledati. Sve ih se moglo čuti u subotu na pulskoj tržnici na 18. Ucvirkenfestu, iznova dobro posvećenu feštu od čvaraka, koji su davne 2002. osmislili pokojni Alfredo Kocijančić i Budimir Žižović.

Bila je to prilika da se kupe čvarci, da se kušaju u raznim kombinacijama, ali i da posjetitelji vide kako se čvarci, ta cijenjena seljačka delicija, tope ili tale, na jakoj vatri uz sate miješanja. Za one manje strpljive, u velikoj padeli pripremala se Žižina čvarkolada, jelo tajnovitog recepta u 400 porcija za sve Puljane željne dobre marende na tržnici.

Ide li u čvarkoladu možda i čokolada?

- To su čvarci s kuhanim fažolom, ide šalša i još jedan tajni sastojak koji ne smijem otkriti, ali mogu reći da nije čokolada, rekao je Žižović miješajući smjesu u velikoj padeli.

Dotle su tri tima, dva iz Slavonije i jedan domaći, marljivo topili, talili ili jednostavno pekli ucvirke.

- Naši su najbolji, domaći. A nemamo neki posebni specijalitet, radimo ih kao i svi drugi. Zapravo ne znam kako se radi kod vas u Istri, ovdje na plin pečemo ga dva sata, a na drva, uz jaču vatru, bilo bi gotovo u sat vremena. Vidim da ovi vaši domaćini rade hrskavije, to nama ne ide, naši ljudi vole malo masnije. Mi ga cijedimo na pola, a ovdje ga iscijede još više. To nama onda dođe kao čips, ispričao nam je Nenad Bojanić iz Bošnjaka kraj Županje.

Do njega se parilo opasno iz kotla domaćeg tima Drage Krivičića Krivog iz Premanture. Za kotlom naoružan velikom vrnjačom glavni je majstor čvaraka bio Mladen Vasić.

- Kao čips, naravno. Probao sam ja taj njihov, ali meni ne gre, previše je mastan, rekao je Vasić gordo. Inače, jačih razmirica na tržnici kako čvarak treba izgledati nije bilo - Puljanima su svi bili za prste polizat, ma s kojeg kraja dolazili. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater