U SUBOTU NA TRŽNICI 17. UCVIRKENFEST

U velikoj padeli spojit će se čvarci i kiselo zelje


Na tržnici će se ove subote od 9 do 13 sati održati 17. Ucvirkenfest koji ove godine u velikoj padeli donosi spoj čvaraka iliti ucvirki s rezanim kiselim zeljem. Očekuje se oko 400 besplatnih porcija koje će se dijeliti oko 10.30 sati.

Kako je najavljeno na konferenciji za novinare, festival donosi vrlo interesantan program, od pripremanja čvaraka na licu mjesta u tri kotla do degustacije raznih jela od čvaraka i s čvarcima. Ove će ih subote na tržnici taliti Frelimo, firma koja je najveći proizvođač čvaraka u državi, te ekipa braniteljske zadruge Panonija iz Županje i ekipa Drage Krivičića iz Premanture.

- Ove se godine lijepo poklopilo, miješaju se maškare, Valentinovo i Ucvikenfest. Nešto što je počelo kao šala, postalo je vrlo ozbiljno. K tome, i poželjno što prije nije bio slučaj kada su se te "masti" smatrale nezdravim, rekao je među ostalim Budimir Žižović, jedan od začetnika manifestacije, najavljujući da će ovogodišnji Ucvirkenfest biti bogat, zanimljiv, veseo, interesantan. Istog je mišljenja bio i direktor Tržnice Renato Perc, istaknuvši da mu je drago što se Ucvirkenfest zadržao u Puli, na pulskoj tržnici, a kao veliku prednost je izdvojio činjenicu da posjetitelji sve što kušaju, na tržnici mogu i kupiti. Direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj je pak istaknula da se održavanjem ovakvih manifestacija čuva tradicija, ali i promoviraju i populariziraju autohtoni proizvodi, tradicionalni recepti te običaji koji su interesantni i domaćima i turistima. Uz dobro iće i piće, ide i dobra glazba pa će se za to pobrinuti In vino veritas, a degustacijom pive, posjetitelje će počastiti Istarska pivovara iz Buzeta. Ucvirkenfest je u posljednjih 16 godina obišao cijelu Istru, a zadnjih sedam se održava u Puli. Dosad je tijekom manifestacije predstavljeno više od 60 tradicionalnih recepata istarske gastronomije u kojoj se koriste ucvirki kao sastavni dio recepta ili osnovna namirnica.  

Osim Ucvirkenfesta, u subotu će se na tržnici održati Mirisi i okusi markata, tradicionalna manifestacija u kojoj se nude i promoviraju autohtoni proizvodi, redovito uz goste. Ovaj put će to biti OPG Hažić, poznati po proizvodnji jabuka i proizvoda od jabuka. U subotu će, među ostalim, ponuditi kilogram jabuka po sedam kuna, a nudit će sorte idared, zlatni delišes, jonagold i granny smith. Dan ranije, u petak 9. veljače na tržnici će se održati i manifestacija Handmade by Markat. (N. SOFTIĆ)   

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater