INVESTICIJE

MARIO PERUŠKO, novi direktor Pula sporta najavljuje u što će utrošiti 10 milijuna kuna

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
SNIMIO Milivoj MIJOŠEK

SNIMIO Milivoj MIJOŠEK


Mario Peruško novi je direktor gradske tvrtke Pula sport, zadužene za održavanje i upravljanje sportskim objektima na području Pule. Ovaj SDP-ovac na toj je funkciji zamijenio Samuela Smailbašića koji je vodio tvrtku za bivše, IDS-ove vlasti. No, Peruško iza sebe ima dugogodišnje iskustvo rada u ovoj gradskoj firmi. Obnašao je ulogu direktora jedanaest godina, od 2003. do 2014. godine, a potom je, prije nego što je ponovno zasjeo u direktorski stolac, vodio sportske objekte.

U razgovoru za Glas Istre otkrio je u koje će se sportske objekte ulagati u ovoj godini.

- Razmatramo četiri ključne investicije, a to su nogometno igralište na Valkanama, zamjena umjetnog travnjaka na Gradskom stadionu "Aldo Drosina", zamjena atletske staze na stadionu SRC-a Veruda i montaža male solarne elektrane na Domu sportova "Mate Parlov". Prikupljaju se ponude, utvrđuju se ukupne cijene pa bi ove godine trebali krenuti u realizaciju, kaže Peruško. Projekti će se, veli, realizirati kreditom od deset milijuna kuna, a prioriteti i dinamika izvođenja utvrdit će s zajedno s Gradom.

Kapitalni projekt, o kojem se naveliko raspravlja posljednjih nekoliko mjeseci, izgradnja je novog igrališta na Valkanama. Podsjetimo se, Grad Pula je, u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom, koji bi trebao osigurati travnjak, odlučio izgraditi potpuno novi teren na lokaciji sadašnjeg zapuštenog igrališta, a uz to i prateće svlačionice i tribine. Peruško ističe da se za spomenuto igralište još čekaju konačne procjene. Na upit tko će moći koristiti igralište, Peruško odgovara da će se to utvrditi u dogovoru s Gradom. No, prednost će zasigurno imati NK Uljanik koji treninge održava na Sportsko-rekreacijskom centru Veruda.

- Treba naglasiti da jedan travnjak izdrži oko 500 sati korištenja godišnje. Mi na stadionu Veruda imamo oko 1.500 sati i logično je da ćemo prvo rasteretiti taj teren a potom ćemo vidjeti tko će ga još moći koristiti. Vjerojatno će tražiti i hotelijeri jedan dio satnica za njihove potrebe. Kasnije ćemo razraditi program korištenja, a sad se okupiramo samom investicijom, podcrtava Peruško.

Pričajući o opterećenosti travnjaka, naš sugovornik tvrdi da je potrebno zamijeniti i dotrajali umjetni travnjak na pomoćnom terenu stadiona "Aldo Drosina", za koji treba uložiti oko dva i pol milijuna.

- Cijena travnjaka iznosi oko 30 eura po četvornom metru, a konačni iznos ovisi o tome koliko će se odabrati linija, koliko je njegova sveukupna površina, hoće li se stavljati zaštitni sloj. U prosjeku se travnjak mijenja svakih pet do osam godina, ovisno o njegovom korištenju. Naš je već u funkciji skoro već dvanaest godina, kaže. Što se tiče samih semafora na stadionu, kaže da su napravljene dvije preinake, no uvjeti su na jednom dijelu stadiona izuzetno loši, zbog čega infrastruktura propada.

- Južna strana tribine, radi velike koncentracije vlage u tom dijelu, sva propada – ne samo semafor, već i ograda i sva elektronika. Zadnje što smo učinili je to da smo pokušali to riješiti uz pomoć ventilacijskih sustava, i to zasad dosta dobro funkcionira. Stalno se provjetrava elektronika, ali nije samo do tehnike, već i do medija u kojem se nalazi semafor. Problem je s konektorima jer to ubrzano korodira, kaže.

Velik projekt o kojem se diskutira je i solarna elektrana u Domu sportova "Mate Parlov", procijenjena na oko četiri milijuna kuna, za koju je predviđena povratna investicija za osam godina.

- S obzirom na najavljena poskupljenja električne energije i drugih energenata, poput nafte i plina, mislim da je to jedna od boljih investicija. Time bi se u idućem razdoblju mogla sačuvati djelatnost sporta, kaže. Pričajući o sanaciji dvorane Pattinaggio, Peruško veli da je to iznimno velik zahvat te da se s realizacijom neće krenuti ove godine.

U planu je, kao što je već spomenuto, i zamjena istrošene atletske staze na stadionu SRC-a Veruda čije je korištenje, s obzirom na količinu rupa, gotovo pa nemoguće.

- Tehnologija izrade atletskih staza mijenja se s godinama. To je i površina kao i svaka druga koja se mora održavati. Ako se ona ne održava, trajno propada. I ova sad bi se mogla možda pokrpati, no procijenjeno je da je bolje da se ona čitava zamijeni, nego da se nastavi s daljnjim krpanjem. Nova staza koju budemo postavljali će također tražiti održavanje kroz pet do šest godina da bi trajala dugo. Mi osim problema investicija imamo problema i s investicijskim održavanjem. Ono treba biti trajno, a ne povremeno, tako da se nadam da će se ovaj investicijski ciklus, koji je pao s neba, nastavljati redovno kroz svakih pet šest godina jer inače ćemo doći do infrastrukture koja će biti za rušenje. Kao i svaka kuća, svaka zgrada, ono traži održavanje, osim pokrivanja tekućih rashoda- struja, voda, plin, traži i popravljanje, veli Peruško.

Kad je riječ o gradskim bazenima, kaže da je posjećenost zbog korone pala, no sportski klubovi koji koriste bazene nisu smanjili intenzitet treninga.

- U načelu smo zadovoljni, ali može i biti bolje jer na sam bazen otpada većina rashoda tvrtke. To je, naime, najskuplji objekt. Jako nam je stalo do njegove funkcionalnosti, a budući da je to najnovije izgrađena zgrada, moramo uložiti napore i sredstva da se ne dogodi ubrzano propadanje, jer su ondje popravci najskuplji. To stalno treba držati na određenoj razini jer ako propustite nešto, to vas kasnije dođe puno skuplje, konstatira Peruško.

Kuglana je bila dijelom zatvorena radi korone, budući da je, tvrdi Peruško, riječ o jako skučenom prostoru.

Otkako se omogućilo korištenje prostora za sportsku rekreaciju, stidljivo smo krenuli ponovno, a u kuglani su nam prioritet klubovi, kaže naš sugovornik. Uložilo se prije nekoliko godina i u semafore. Kuglački savez prati trendove zbog čega se, kako bi se mogla održavati natjecanja u dvorani, ona često mora nadograđivati i usklađivati.

Pula sport upravlja stadionom "Aldo Drosina", Domom sportova "Mate Parlov", Gradskim bazenima Pula, stadionom SRC-a Veruda, igralištima Štinjan i Veli Vrh, teniskim igralištima SRC-a Bunarina, boćalištem Veruda, Domom braće Ribar i Sportskim centrom Mirna (Pattinaggio).

 Jedva pokrivaju tekuće rashode

Mario Peruško ističe da tvrtka Pula sport već godinu i pol dana ne posluje dobro, nije likvidna i jedva pokriva tekuće rashode.

           - Društvo ima akumulirani gubitak iz prijašnjih godinama, a 2021. godinu smo završili u plusu, točne podatke imati ćemo po izradi godišnjih izvještaja. Pozitivno poslovanje u 2021. godini je ostvareno maksimalnom štednjom, ne ulaganjem, ne održavanjem sportske infrastrukture, te izostankom grijanja u većini sportskih objekata. Povećanjem aktivnosti sportskih natjecanja i treninga, nećemo više biti u mogućnosti provoditi takav rigorozan način štednje, ali ćemo i dalje morati racionalnije gospodariti s ukupnim troškovima i terminima, kako bi mogli pružiti optimalnu uslugu u odnosu na prihode, kaže Peruško i dodaje da se predstojeće investicije planiraju financirati kapitalnim potporama i ne utječu na sposobnost društva pri vraćanju kredita.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of