svuda oko nas

MAGLOVITO JUTRO U PULI Pogledajte foto galeriju

| Autor: Glas Istre


Ovaj tjedan obilježen je netipičnim razlikama u temperaturi zraka uzrokovanim maglom u priobalju. Gotovo svake godine barem jednom u godini svjedočimo toj pojavi na Jadranu, koja katkad bude vrlo gusta.

Zahvaljujući utjecaju magle s mora, na zapadnoj obali Istre jutra i večernji sati hladniji su za desetak i više stupnjeva nego li zaleđe i središnja Istra gdje sunce obilato grije cijeli dan. Tako je jučer Pula bila okovana maglom, dok je već iza Stancije Peličeti i dalje sve bilo okupano suncem. Dok je na Poreru izmjereno 10 stupnjeva, u pulskoj zračnoj luci temperatura se popela na 17.

Danas je prema Istrametu u 15.25 sati izmjereno čak 26 stupnjeva u Buzetu, u Labinu 24, dok je u Pazinu bilo 23 stupnjeva sredinom dana. DHMZ je u Rijeci izmjerio 24,9 stupnjeva, što je prema njihovoj interpretaciji to najviša službeno izmjerena temperatura u veljači u Hrvatskoj u povijesti mjerenja.

Prema podacima DHMZ-a, na meteorološkoj postaji Poreč u 14 sati izmjereno je samo 9,6 stupnjeva te je uz Rovinj, u kojem je izmjereno 9,9 bio najhladnije mjesto u Hrvatskoj. Toplije je bilo čak i na Zavižanu, na kojem je u 14 sati izmjereno 10,2.

Ovaj topli val zraka stigao je sa sjevera Afrike zajedno s pijeskom. U isto vrijeme more je sa 11 stupnjeva hladnije od zraka što je osnovni preduvjet za nastanak advekcijske magle. Vlagom obogaćen zrak u dodiru s hladnijom površinom hladi se ispod temperature točke rosišta. Inače rosište je ona temperatura do koje se vlažan zrak nepromijenjenog tlaka mora ohladiti da dođe do kondenzacije. Na Jadranu je upravo more ta površina s kojom u dodiru dolazi do hlađenja relativno toplog i vlažnog zraka, a more je kod nas najhladnije baš negdje početkom proljeća.

Osim toga, proljeće donosi i prva osjetna zatopljenja, povezana s horizontalnim strujanjem (advekcijom) toplog zraka s juga i jugozapada, pojašnjavaju ovu pojavu s portala morski.hr. Gotovo svake godine barem jednom u godini svjedočimo pojavi magle na Jadranu, koja katkad bude vrlo gusta. Povoljni uvjeti za advekcijsku maglu uključuju u ili slab vjetar, eventualno do umjeren.

Prema prognozama Istrameta idućih dana također postoji velika mogućnost razvoja morske magle koja će u potpunosti definirati tip vremena uz uži obalni pojas, dok će u unutrašnjosti poluotoka prevladavati pretežno sunčano i za ovo doba godine iznimno toplo proljetno vrijeme.

Evo djelića atmosfere koju je zabilježio naš čitatelj Enes Seferagić Enki.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater