NEKADAŠNJI PONOS GRADA

LUKSEMBURŠKA TVRTKA KUPILA PULSKU ROBNU KUĆU ZA 9,04 MILIJUNA KUNA Neće ništa platiti, već prebiti cijenu s dugovima Puljanke i Istre

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Nekadašnji trgovački ponos grada već dugo zjapi prazan (Danilo MEMEDOVIĆ)

Tvrtka Istria Real Estate, koja je kao kupac bankovnih tražbina postala ovrhovoditelj nad Puljankom i Istrom, bila je jedini ponuđač javne dražbe koju je Fina provela 2. rujna

Općinski sud u Puli rješenjem o dosudi dodijelio je pulsku robnu kuću tvrtki Istria Real Estate sa sjedištem u Luksemburgu, koji ju je kao jedini ponuditelj i kupio za 9,04 milijuna kuna na prvoj elektroničkoj javnoj dražbi 2. rujna. Luksemburška tvrtka ujedno je i ovrhovoditelj nad imovinom pulskih tvrtki Puljanka u stečaju te Istra. Kako doznajemo, ovo sudsko rješenje zapravo je dozvola za prebijanje dugova dviju tvrtki preko kupoprodajne cijene robne kuće, odnosno tri katastarske čestice koje čine nekadašnje šoping središte grada.

Kako je inozemni Istria Real Estate uopće postao ovrhovoditelj nad Puljankom i Istrom, pitali smo stečajnog upravitelja Puljanke Zinka Grgurića.

Hotel, garaža…

- Kupili su tražbinu od banke i na taj su način stupili na mjesto ovrhovoditelja. I inače kupuju tražbine i cijeli je taj postupak odrađen legalno. Ovim je rješenjem zapravo Općinski sud dozvolio preboj njihovih potraživanja, što znači da ne moraju dati novac za robnu kuću. Da se razumijemo, njihove su tražbine bitno veće od ovih devet milijuna za koliko se robna kuća prodavala, rekao nam je Grgurić.

Od posrnuća dviju nekada jakih pulskih trgovačkih društava proteklih godina, robna kuća u centru grada zjapi prazna. Za taj davnašnji ponos Pule otvoren 1978. prije nekoliko se godina najavljivalo preuređenje u gradski hotel, mada je zgrada građena bez prozora, a ovog ljeta sve su glasniji bili prijedlozi da se robna kuća preuredi u garažnu kuću, mada planovi investitora nisu bili poznati. Kakva je zaista sudbina robne kuće ni sada, kada je i formalno prešla u vlasništvo luksemburškog Istria Real Estate, još nije poznato. Od njihovih zastupnika u Hrvatskoj, odvjetničkog društva Buterin i Posavec iz Zagreba, dobili smo obećanje da će se o mogućnosti izlaska u medije konzultirati s inozemnim klijentima, ali kako se jučer nisu javili, očito je da planove s javnošću još ne žele dijeliti.

Prva javna dražba za prodaju robne kuće, koju je provela Fina, zaključena je u sekundu do ponoć s 2. na 3. rujna. Ovrhovoditelj iz Luksemburga bio je jedini ponuđač, a da bi sudjelovao na dražbi morao je uplatiti 1,13 milijuna kuna jamčevine. Rješenje o dosudi nekretnina izdano je 11. rujna, a tek tri dana nakon toga kreće osmodnevni rok za žalbu.

- Moram sve to dobro dodatno proučiti, treba vidjeti hoću li se žaliti ili ne. Za sada ništa ne znam, rekao nam je Grgurić.

O čemu ovisi hoće li podizati žalbu ili neće?

- Ovisi o tome hoće li kupci prihvatiti troškove koje moraju platiti. Imamo pravo na obračun troškova u korist Puljanke u stečaju. To su troškovi nastali na nekretnini, poput komunalija. Inače, jamčevina i jest zadržana za plaćanje troškova, zaključio je Grgurić.

I u rješenju piše da se ovrhovoditelj kao kupac oslobađa polaganja kupovnine za nekretnine, osim za iznos poreza i drugih pristojbi dospjelih za posljednju godinu koje terete prodanu nekretnine, a na čije namirenje pravo prvenstva imaju druge osobe kao tražbine drugog isplatnog reda. Nadalje piše i da se nalaže zemljišnoknjižnom odjelu da, po pravomoćnosti i na temelju potvrde ovršnog suda, provede uknjižbu vlasništva u korist Istria Real Estatea.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of