VRIJEDNI VRTLARI

LIJEPA PRIČA O ZAJEDNIŠTVU: Da ne gacaju po blatu - sredili okoliš bunara u blizini Ferijalnog

| Autor: Duška PALIBRK
(Snimila Duška Palibrk)

(Snimila Duška Palibrk)


Vrtlari na parcelama iznad Uvale Valsaline, okupljeni oko jednog od bunara, onog u blizini Ferijalnog, ovih su se dana organizirali i zalili betonom okoliš kraj svog izvora vode gdje je često nastajala velika lokva.

Kronični im je to bio problem, voda se izlije kada je pretaču iz kante u svoje improvizirane cisterne, a u ovo doba suše oko bunara je stalno živo pa ljudi gacaju po blatu. Nastalu lokvu je otkrila nedavno i jedna divlja svinja, kaže nam organizator akcije gospodin Jovo, među najiskusnijim vrtlarima na ovom potezu davno uspostavljenih urbanih vrtova u Puli.

- Prije šest dana tu se valjala divlja svinja, ogromna, ja sam je vidio, išla je po vrtovima, tu joj je bilo fino. Bila je to velika rupa, puna blata, trule trave, legli su se komarci, nisi mogao prići bunaru. Pozvao sam ljude, dat ćemo po deset-petnaest kuna i skupili smo novac. U dvije ture dovezao sam 14 vreća od po 25 kilograma betona i zajedno smo to zalili, Tomo, Zoran, Branko, Zdenko, Žika i ja. Ima tu 30 kilograma betona, priča nam Jovo i vuče novu turu vode iz bunara.

Dok se u gradu uređuju novi urbani i društveni vrtovi, trenutno na Gregovici, ovi su vrtlari već uigrana ekipa. Najčešće su to umirovljenici, ali sve je više i mladih povratnika prirodi, uglavnom onih koji su ostali bez posla.

Neki ovdje provode po cijele dane, uživajući u radu na zemlji i druženju. Prava su mala zajednica, priskaču u pomoć jedni drugima, sve frca od savjeta za bolji urod, dijele se sadnice i plodovi, zajedno grade kućice za alat, starijima nose vodu s bunara. Jer među ovim zemljoradnicima ima i starijih od 80!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of