ZBOG LOŠEG VREMENA DJELOMIČNO ODGOĐEN EKSPERIMENT

LANSIRALI PROBNU SONDU: Učenici talijanske srednje škole u bliski svemir šalju i malo pulske zemlje

| Autor: Borka PETROVIĆ
(D. MEMEDOVIĆ)

(D. MEMEDOVIĆ)


Morali smo jako paziti na težinu sonde, no uspjeli smo u nju montirati GPS lokator i lampicu da bismo je nakon pada lakše pronašli, negativ da vidimo ima li zračenje, malo sjemenja, kratki film o Potočniku pa čak i malo zemlje iz Pule, veli učenica Alja

Vrhunac projekta zavičajne nastave "Herman Potočnik Noordung ili Istra u svemiru" učenika talijanske srednje škole "Dante Alighieri" odigrao se jučer ispred Industrijsko-obrtničke škole na Vidikovcu. U takozvanoj Svemirskoj luci "Herman Potočnik" u prostor bliskog svemira lansirali su sondu koju su sami izradili i osmislili. Na njoj su, doznajemo od knjižničarke i voditeljice projekta Elde Pliško Horvat, radili učenici prvih i drugih razreda gimnazijskog usmjerenja od početka školske godine.

Pad u more

Na projektu, čije je tehnički dio vodio Marino Tumpić iz Astronomske udruge Vidulini, radilo je šestero učenika - Lucia Burić, Alja Erjavec, Lorenzo Privrat, Marko Drandić, Andi Marković i Sandro Primc.

Nažalost, budući da je radi lošeg vremena po svim parametrima sonda trebala pasti u more, jučer je neposredno prije lansiranja odlučeno da se u nebo pošalje samo probna sonda, dok će se vrijedni eksperimenti sondom poslati kada to vrijeme bude omogućavalo, vjerojatno u idućih nekoliko dana.

- Naša se škola uključila u projekt istražujući djelo pionira aeronautike, vizionara čovjekova putovanja u svemir Hermana Potočnika. Ovo je završnica vrlo složenog i zahtjevnog projekta, a misiji "Potočnik 1" prethodilo je nekoliko važnih faza, od pretraživanja dostupne građe, otkrivanje tragova Hermana Potočnika u našem gradu, posjet Zvjezdarnici u Višnjanu, kaže Pliško Horvat. Ističe da je Tumpić učenike vodio kroz cjelokupan proces osmišljavanja misije. To se odnosi primarno na izradu kvalitetne simulacije letnog profila sonde te specificiranje opreme - instrumenata koji će se, s točno određenim zadacima, nalaziti u sondi.

Što više podataka

Učenice Alja i Lucia ispričale su nam da su se projektu priključile jer im je izgledao jako zanimljiv. U sondu su, pričaju nam, smjestili puno senzorike da bi dobili što više podatka o uvjetima koji vladaju u prostoru bliskog svemira, od kamera (da bi dobile kvalitetne fotografije Pule i Istre iz zraka) do instrumenta za mjerenje tlaka, temperature, vlage, zračenja...

- Morali smo jako paziti na težinu sonde, no uspjeli smo u nju montirati i GPS lokator i lampicu da bi je nakon pada lakše našli, negativ da vidimo ima li zračenje, malo sjemenja, kratki film o Potočniku pa čak i malo zemlje iz Pule poslat ćemo u svemir, veli nam Alja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater