KONTIJA-LIM PROJEKT

"Kuća u prirodi" sa solarnim izvorom energije i vlastitom vodospremom


Još u srpnju potpisan je ugovor između Općine Vrsar i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnje agencije za financiranje o dodjeli bespovratnih sredstava i ugovaranju programa i projekata Europske unije.

Naime, vodeći partner u projektu "Kontija-Lim (KLIM) – održivo upravljanje zaštićenim područjima" Općina Vrsar se zajedno s Istarskom županijom i javnom ustanovom Natura Histrica kao partnerima, prijavila na javni natječaj "Promicanje održivog razvoja prirodne baštine" raspisanog od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, od kojeg im je odobreno ukupno 9,1 milijun kuna bespovratnih sredstava za realizaciju ovog projekta. Od tog iznosa Općini Vrsar dodijeljeno je 7,02 milijuna kuna, javnoj ustanovi Natura Histrica 1,14 milijuna kuna i Istarskoj županiji 944 tisuće kuna za njihove aktivnosti vezane za ovaj projekt.

Planirano više od stotinu radionicu

- Aktivnosti u koje će se ta sredstva uložiti na području Općine Vrsar u cilju realizacije ovoga projekta su mnogostruke. Ključna točka projekta je izgradnja Znanstvenog edukacijskog centra (ZEC) u šumi Kontija preadaptacijom postojećeg lovačkog doma, kazao je voditelj projekta i pročelnik općine Vrsar Slobodan Vugrinec. Pod tim se podrazumijevaju građevinski radovi, cjelokupno opremanje ZEC-a, kao i nabava opreme za brojne radionice i edukacije (114 radionica u razdoblju trajanja projekta do 31. prosinca 2021. godine) iz područja prirodnih i tehničkih znanosti prvenstveno za mlade (učenike i studente) uz korištenje suvremenih metoda poučavanja i eksperimentiranja, u što će se moći uključiti i lokalno stanovništvo, posjetitelji i turisti koji posjećuju ovo zaštićeno područje Limskog zaljeva i šume Kontija. ZEC će služiti i Naturi Histrici u njenoj djelatnosti upravljanja zaštićenim područjima u cijeloj Istarskoj županiji. ZEC će ujedno biti i referentna točka za informiranje posjetitelja i organiziranje brojnih sportsko-rekreativnih sadržaja na tom području.

U sklopu ZEC-a izgradit će se prostori za smještaj predavača i polaznika edukacija i seminara, polivalentni multimedijalni prostor, recepcija i info punkt, prostori za osoblje (voditelj, informator, rendžer…), radna soba, prostor za sastanke, predavanja, laboratorij te sportsko-penjačka stijena, a ukupna površina objekta bit će 552 četvornih metara. Projektiran je kao "Kuća u prirodi" sa solarnim izvorom energije i vlastitom vodospremom. S dobivenim sredstvima uredit će se i opremiti pješačko-biciklističke staze koje u projektu već imaju svoja imena, kao staza-voda, staza-energija, staza-šuma i staza-fratarske škale, a sami njihovi nazivi potenciraju prirodnu baštinu šume Kontija i Limskog zaljeva.

Promatračnica za ptice kod Paluda

Izgradit će se i promatračnica za ptice kod lokve Palud, i nabaviti kombi na električni pogon. U nastavku predstavljanja ovog projekta Vugrinec je naglasio da je glavni cilj održivo upravljanje zaštićenim područjima prirodne baštine, edukacije lokalnog stanovništva, učenika, studenata znanstvenika i ostalih interesnih skupina kao i uspostavljanje sustava za upravljanje posjetiteljima radi bolje valorizacije samih zaštićenih područja, a sve s ciljem održivog gospodarskog razvoja Općine Vrsar i Istarske županije.

Projekt će doprinijeti razvijanju javne svijesti o važnosti očuvanja prirodne baštine što će u konačnici rezultirati boljom valorizacijom zaštićenih područja daleko poznatog Limskog zaljeva i šume Kontija, rekao je Vugrinec. (Slaven BRAJKOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini