U GALERIJI LUKA

Komparativni prikazi ljudskih figura


U Galeriji Luka u petak navečer otvorena je izložba dvojice autora, Puljanina Gorana Grofelnika i Novosađanina Đule Šante.

Osnovna koncepcija izložbe je da putem komparativnih prikaza ljudskih figura iz pogleda dva različita autora potencira i širi spektar upotrebe (i antiupotrebe) tijela i tjelesnosti u suvremenoj vizualnoj komunikaciji.

Sami su autori naglasili da likovnim jezikom dva različita, a slična prikaza i stilizacije figurativnosti u sličnoj mjeri stvaraju šire narativne poglede vezane za globalno shvaćanje tjelesnosti i pojavnosti, gdje geografsko i kulturološko porijeklo autora nije u fokusu, već fokus je na pristupu i temperamentu autora.

Ekspresivne i polikromatske kreacije Gorana Grofelnika uklapaju se s monokromatskim i strogo konceptualnim djelima Đule Šante.

- Namjera ove izložbe je da se postigne kohezija dva autora s ciljem stvaranja što boljeg uvida posjetiteljima u mogućnost sinergije različitosti i sličnosti, ističu autori.

Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti Tina Širec Džodan, koja je pozdravila nazočne u ime HDLU-a Istre, ističući da su autori prijavili isti koncept, te da se dva ciklusa mogu gledati i samostalno i kao cjelina. Pohvalila je i Đulu Šantu za katalog, gdje su uvrstili, kako je rekla, sjajne tekstove i gdje nema puno teoretiziranja.

Goran Grofelnik je rođen u Puli 1962. gdje završava osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Fakultet Likovnih umjetnosti završava u Beogradu 1989. Od tada izlaže na 20-ak samostalnih i više desetaka skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i stvara u Puli.

Đula Šanta je rođen u Novom Sadu 1968. Diplomirao je na Slikarskom odjelu Akademije umjetnosti u Novom Sadu 1995. Živi i stvara u Novom Sadu. Paralelno djeluje na području likovne umjetnosti i dizajna, razvijajući vlastite umjetničke strategije kombiniranjem iskustva s oba polja. U svom radu nastoji pažljivo odabrati elemente kroz koje može stvoriti višeslojni narativni okvir. (V. B.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom