PRIGODNI PROGRAM

Kod stabla kestena Anne Frank Pula će obilježiti Dan sjećanja na žrtve holokausta

| Autor: Glas Istre
Ilustracija

Ilustracija


U četvrtak, 27. siječnja, Grad Pula prigodnim će programom obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Obilježavanje će se održati kod stabla kestena Anne Frank, posađenog u dvorištu Hrvatskih branitelja. Stablo koje su posadili pulski gimnazijalci 2018. godine simbol je nade i tolerancije i podsjeća da se takvi strašni zločini nikada ne smiju ponoviti niti zaboraviti. Sadnica kestena dobivena je od izvornog drveta ispred kuće u Amsterdamu u kojoj su se djevojčica Anna Frank i njezina obitelj skrivali tijekom Drugog svjetskog rata, a 2018. godine dobila ju je pulska Gimnazija.

Grad Pula ujedno će postati i dio najveće svjetske kampanje #WeRemember povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u organizaciji Svjetskog židovskog kongresa.

U programu obilježavanja ovog povijesnog datuma sudjeluje gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić, povjesničar David Orlović, Zbor Muzičke akademije Pula i dirigent Domeniko Briški.

Upravo je 27. siječnja 1945. godine oslobođen najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz. Strašan genocid u kojem su stradali milijuni žrtava podsjetnik su na najveće zlo koje se dogodilo u povijesti čovječanstva. Oslobođenje nacističkog logora Auschwitz-Birkenau označio je kraj najmračnijeg razdoblja u europskoj i svjetskoj povijesti.

Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, 27. siječnja proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

Taj se dan obilježava nizom edukativnih, mirovnih, kulturnih i političkih aktivnosti kojima se odaje počast žrtvama holokausta tijekom Drugog svjetskog rata, podiže svijest o prevenciji genocida i doprinosi ostvarenju ciljeva UN-ove Rezolucije o danu sjećanja na holokaust. Središnje mjesto očuvanja sjećanja na žrtve holokausta danas je centar Yad Vashem u Jeruzalemu. Od 1953. godine Yad Vashem je i svjetski centar za dokumentaciju, istraživanje i edukaciju o holokaustu.

<![if !supportEmptyParas]> <![endif]>

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum