NOVO NALAZIŠTE

KOD ARENE OTKRIVEN PRVI ANTIČKI OLOVNI SARKOFAG U PULI U njemu je pokopana mlađa ženska osoba. Takvi su ljesovi bili rijetki i rezervirani za elitu

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
foto konzervatori

foto konzervatori


Svi istraženi grobovi prethodno su sustavno opljačkani, čini se u više navrata. I novootkriveni olovni sarkofag, iako zakovan, bio je opljačkan. U olovnim sarkofazima nalazili su se iznimno bogati nalazi, o čemu svjedoče nalazi dvaju olovnih sarkofaga s lokaliteta Burle u Medulinu. U pulskom sarkofagu, osim novca za Harona, koji je stavljan pokojniku u usta kao vozarina veslaču u carstvo mrtvih, i rasutog i polomljenog skeleta mlade osobe, nisu utvrđeni bogati nalazi, kaže voditeljica istraživanja Teodora Šalov

 

Pula je još jednom pokazala da je bogata arheološkim nalazima. Naime, od početka kolovoza do sredine rujna Ozad Arene, na području gdje je nekada bilo otvoreno koturalište, provodilo se probno arheološko iskopavanje, a u dvije od svega tri otvorene arheološke sonde otkriveno je čak deset grobova. No, ono što je doista jedinstveno za ovaj nalaz jest da je otkriven prvi olovni sarkofag u Puli.

gg

Kako saznajemo od arheologinje i povjesničarke umjetnosti Teodore Šalov iz pulske tvrtke Arheo koja provodi istraživanja, najnovije otkriće olovnog sarkofaga na lokalitetu Ozad Arene od iznimnog je značenja za grad Pulu, ali i arheološku znanost. 

gg

Pohranjen u Bourguignonu

- Riječ je o prvom nalazu olovnog sarkofaga u Puli. Nažalost, prema rezultatima probnog istraživanja, svi istraženi grobovi prethodno su sustavno opljačkani, čini se u više navrata. I novootkriveni olovni sarkofag, iako zakovan, bio je opljačkan. U olovnim sarkofazima nalazili su se iznimno bogati nalazi, o čemu svjedoče nalazi dvaju olovnih sarkofaga s lokaliteta Burle u Medulinu.

gg

U pulskom sarkofagu, osim novca za Harona, koji je stavljan pokojniku u usta kao vozarina veslaču u carstvo mrtvih, i rasutog i polomljenog skeleta mlade osobe, nisu utvrđeni bogati nalazi. Novac iz olovnog sarkofaga moći ćemo možda determinirati tek po restauraciji, jer je dosta izlizan. Prema nalazima možemo okvirno datirati groblje od 2. stoljeća prema kasnoj antici, ali analiza skeleta i detaljnija obrada građe tek slijedi.

gg

Olovni sarkofag je u suradnji s Arheološkim muzejom Istre pohranjen u utvrdu Bourguignon te koristim priliku da se zahvalim ravnatelju AMI-ja Darku Komši, voditeljici antičke zbirke Silvani Petešić te voditeljici konzervatorsko-restauratorskog odjela Đeni Gobić-Bravar na suradnji prilikom preuzimanja olovnog sarkofaga, kaže Šalov.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of