PULA

Kočarica "Marko u potrazi za ribom od Lošinja do Dugog otoka: U DVA DANA ULOVILI POLA TONE, GOTOVO SVE PLASIRAJU U ITALIJU

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Na moru 48 sati - isplovili u subotu u 9, vratili se u ponedjeljak oko 11 sati (Snimio: Duško Marušić Čiči)

Na moru 48 sati - isplovili u subotu u 9, vratili se u ponedjeljak oko 11 sati (Snimio: Duško Marušić Čiči)


"Skoro sve ide preko, u Italiju", kazuje nam Robert Maurel, vlasnik kočarice "Marko", dok na rivi prebacuje kašete s tek ulovljenom ribom u kamion. Oko 90 posto ulova završava u sjevernoj Italiji, precizira, odakle se raspodjeljuje po tamošnjim ribarnicama, a dio se prosljeđuje na španjolsko tržište.

Na more je isplovio s pulske rive u subotu u devet ujutro, a vratio se u ponedjeljak oko 11 sati. Pravilo je da kočarice budu na moru 48 sati: "Marko" je plovio od Lošinja do Dugog otoka i vratio se s 500-600 kila različite ribe, najviše trilja i šanpjera, uz ponešto oslića, ribona, škarpina, koju kilicu kalamara i folpa.

Nabavili svoje kamione

Dok Robert, zajedno s dvojicom sinova i ostalim ribarima. raspoređuje ulov po kašetama i prekriva ga folijom, stiže Talijan s kamionom i ukrcava robu koja će danas krenuti prema Italiji. Riba se sortira po veličini: veliki primjerci u jednu, a manji u drugu kašetu. Ipak dominira sitna riba koju, iznenađuje nas odgovorom, ne uspijevaju plasirati na domaćem tržištu.

- Ovo što mi lovimo, sitnu ribu, ne uspijevamo kod nas prodati u većim količinama. Pretežno lovimo trilje, sada je njihova sezona. Poslije, u travnju, svibnju i dijelom u lipnju dolazi sezona hobotnica, a u sedmom, osmom, devetom i desetom mjesecu tražimo lignje. Nakon toga se, sa sezonom lignji, poklapaju muzgavci, objašnjava Maurel.

Takvu robu ne traže ni restorani, pogotovo ne u doba korone, a nema preveliku prođu ni na domaćim ribarnicama, pripovijeda pulski ribar te podsjeća da su, nakon što su zapali u problem s plasmanom, on i još trojica ribara kupili kamion kojima sami odvoze ulov. Pravilo je da po veće količine dolazi Talijan, a manje odvoze ribari. Trilja u izvozu stoji 12 i 18 kuna, ovisno o veličini, a šanpjer 150 kuna. Jučer smo uočili i lijepe primjerke škarpine, kraljice mora, rijetko viđene na pulskoj ribarnici. Najcjenjenija je, za nju se traži 170 kuna.

Ribe ima, ali cijena pada

Na moru su kada vrijeme dozvoli. Tu nema pravila. Ove godine isplovili su tek četvrti put. Kakva je situacija u Jadranu, ima li dovoljno ribe?

- Prošla godina bila je jedna od boljih, što se količina tiče. Zapravo, već je tri godine zaredom dobar ulov, iako je sad korona malo smanjila potražnju. Pogotovo je skupljoj ribi pala cijena jer ne rade restorani, objašnjava pulski ribar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of