Projekt od 75 milijuna kuna

KLIK PULA Suvremena turističko-ugostiteljska škola i regionalni centar kompetentnosti na Stoji

| Autor: Borka PETROVIĆ
KLIK Ugostiteljska škola Pula

KLIK Ugostiteljska škola Pula


Pulska Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu postaje Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma. Podsjetimo, na natječaju provedenom 2018. godine, izabrano je 25 strukovnih škola u zemlji koje će djelovati kao regionalni centri kompetentnosti te pridonijeti višoj kvaliteti strukovnog obrazovanja, ali i gospodarskom rastu i demografskoj obnovi. 

Dva EU-projekta

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli imenovana je centrom kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva kao jedan od šest centara u ovom sektoru, a osnivanje, uspostava i razvoj centra "KLIK Pula" provest će se putem dva EU-projekta. Tako će se nadogradnja škole i opremanje osnovnom opremom financirati putem Europskog fonda za regionalni razvoj, a uspostava rada, modernizacija obrazovnih programa, kupnja specijalizirane opreme te usavršavanje nastavnika i mentora iz Europskog socijalnog fonda.

Projektu "KLIK Pula" odobreno je stopostotno financiranje bespovratnim sredstvima u iznosu od 44,7 milijuna kuna, što je namijenjeno uspostavi centra KLIK Pula, izradi strateških dokumenata razvoja, opremanju praktikuma, razvoju inovacija, edukaciji nastavnika i mentora kod poslodavaca, izradi novih kurikuluma za obrazovanje učenika i odraslih, specijaliziranim programima usavršavanja u skladu s trendovima u turizmu i ugostiteljstvu, povezivanju centra sa sličnima u okruženju te razvoju partnerstva obrazovnog, javnog, privatnog i civilnog sektora. Vrijednost projekta za nadogradnju i opremanje Centra je 30.460.923 kune, od čega je bespovratnih 30 milijuna. Projekt se provodi u suradnji Škole i Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije. 

Brojni partneri

Partnerstvo uključuje brojne dionike iz privatnog, javnog i obrazovnog sektora, a među njima su čak četiri velike turističke tvrtke - Arena Hospitality Group, Maistra, Uniline i Valamar Riviera, značajne i u nacionalnim i u međunarodnim okvirima. Strateški iskoraci u povećanju kvalitete obrazovanja kadrova u turizmu provodit će se u suradnji s tvrtkama za čije potrebe se školuju učenici i odrasli polaznici programa obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja u turizmu i ugostiteljstvu.

Predstavnici HGK - Županijske komore u Puli i Obrtničke komore Istarske županije djeluju u projektu kao predstavnici niza tvrtki koji će biti krajnji korisnici budućeg Centra. Nositelj projekta ŠTUT Pula, u suradnji s pulskom Školom za odgoj i obrazovanje i rovinjskom Strukovnom školom Eugena Kumičića provodit će edukacije i usavršavanja nastavnika i učenika, razna natjecanja i sudjelovati u izradi novih strukovnih kurikuluma i programa za obrazovanje i usavršavanje odraslih.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli također je važan partner u razvoju suradnje, izradi novih kurikuluma te usklađivanju horizontalne i vertikalne prohodnosti učenika i studenata, dok je Agencija za ruralni razvoj Istre partner zadužen za specijalizirane radionice za usavršavanje zaposlenika tvrtki i obrta u sektoru turizma i ugostiteljstva, kao i nastavnika i učenika turističko-ugostiteljskih škola. Jedna je takva radionica netom održana u AZZRI-ju, pod nazivom "Inovativna jela od mesa lokalne peradi" vodio ju je mladi i talentirani chef Deni Srdoč. 

Specijalizirane radionice

Grad Pula koji je kao partner davao dugogodišnju potporu u izradi projekta, provodit će aktivnosti vezane uz vidljivost i informiranje, organizirati stručne skupove važne za strateško promišljanje razvoja turizma i ugostiteljstva te niz događanja za popularizaciju zanimanja i razvoj inovacija.

Projekt KLIK Pula - Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma se, prema ugovoru, provodi od ožujka 2020. do prosinca 2023. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini