RIJEŠENE FORMALNOSTI

ULJANIKOVA NOVOGRADNJA U državni proračun uskoro će se sliti 502 milijuna kuna od prodaje jaružala Jan De Nulu. VLADA JE NA OVOM POSLU IZGUBILA 400 MILIJUNA KUNA

| Autor: Glas Istre
(Milivoj MIJOŠEK)

(Milivoj MIJOŠEK)


Ravno 502.371.720,44 kuna ovih će se dana u jednoj tranši sliti u državni proračun. Riječ je o novcu od kupovnine za jaružalo "Willem Van Rubroeck" koje je od Uljanika u stečaju na javnoj dražbi (ot)kupila kompanija Jan De Nul za ukupno 794,3 milijuna kuna, što je ujedno bila i njegova početna cijena, puše Novi list.

Kako doznajemo, Visoki trgovački sud donio je pravorijek vezano uz žalbe koje su bili podnijeli neki vjerovnici, čime je uklonjena zadnja formalnost koja je priječila da se ovih gotovo 800 milijuna kuna, koliko je u cijelosti uplaćeno još koncem siječnja ove godine i sve otad leži na posebnom sudskom depozitu, mogu transferirati prema vjerovnicima koji su imali razlučno pravo na ovom jaružalu.

Stečajna upraviteljica Uljanika u stečaju Marija Ružić potvrdila nam je da je stečajni sudac prema Fini odaslao nalog za isplatu i transfer tog novca prema točno utvrđenom diobenom popisu.

Najprije će se namiriti troškovi unovčenja jaružala, koji su utvrđeni u iznosu od 5,3 milijuna kuna i taj se novac uplaćuje na konto stečajnog dužnika, odnosno Uljanika d.d. u stečaju.

Potom na red dolaze banke čija će se potraživanja u cijelosti uspjeti namiriti jer su njihove hipoteke na jaružalu bile prve po redoslijedu upisa. Belgijskoj KBC banci tako će se isplatiti 127,2 milijuna kuna, a Privrednoj banci Zagreb 157,2 milijuna kuna, dok ostatak od 794 milijuna kuna ide Ministarstvu financija, odnosno vraća se u državni proračun. Time će se nadoknaditi oko polovica iznosa koji je iz državnog proračuna plaćen kod raskida ugovora za jaružalo.

Podsjetimo, radilo se o najskupljoj novogradnji koja je ikad ugovorena i građena u nekom od domaćih brodogradilišta što je, naravno, onda imalo posljedicu i najveći iznos koji je Ministarstvo financija u jednom "šutu" moralo isplatiti uslijed aktiviranih državnih jamstava za uplaćene avanse naručitelja i kredite za gradnju tog broda.

U slučaju "Willem Van Rubroecka", koji je Jan De Nul početkom svibnja doteglio u brodogradilište u Gdanjsku gdje će ga završiti, plaćeno je oko 920 milijuna kuna protestiranih jamstava.

Valja podsjetiti i da je uoči prodaje procijenjena vrijednost ovog jaružala bila milijardu i 59 milijuna kuna, no pravila dražbe su takva da se u prvom krugu početna cijena utvrđuje na tri četvrtine te vrijednosti, po kojoj ga je Jan De Nul onda i (ot)kupio.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater