Gradonačelnik pule s građanima

FOTO/JAVNE TRIBINE: Nadležni tvrde da gradnja kanalizacije na Velom Vrhu počinje u roku od godine dana. Građani sumnjičavi:"OSAM GODINA SLUŠAMO ISTU PRIČU!"

Projekt kanalizacije na cijelom Velom Vrhu dio je aglomeracije Pula - Centar. S Velim Vrhom kreće se ranije, građevinska dozvola je pred izdavanjem, ali zajedno s odvodnjom ide i vodoopskrba za koju se sad rješava financijski dio u dogovoru s Vodovodom, rekao je Kristijan Benčić iz Pragrandea * Svuda gdje ide kanalizacija, doći će i voda, rekao je direktor Vodovoda Dean Starčić stanovnicima Štinjana

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO


Unatoč kišnim oblacima, popriličan broj Štinjanaca okupio se sinoć na Placi da bi dočekao gradonačelnika Filipa Zoričića i podijelio s njime probleme koji tište stanovnike ovog dijela Pule.

Raspravu je otvorila Mira Lučić:"Pripadamo Puli. Zašto nemamo trgovinu, ljekarnu, besplatne autobusne karte za umirovljenike? Mjesta za šetnju su nam neuređena“. Direktor Pulaprometa Igor Škatar odgovorio je da su cijene karata regulirane za sedam kategorija umirovljenika i kreiraju se ovisno u visini mirovine. Građane je zanimalo tko je nadležan za košnju trave i održavanje zapuštenih zemljišta, kada će Fažanska cesta i Ulica Puntižela dobiti rasvjetu, što je s infrastrukturom, plinom i kanalizacijom te preskupim pražnjenjem septičkih jama.

Na pitanje o prostornom planu na koji su se građani žalili istaknuvši da im je odbijen uvid u građevinsku dokumentaciju radi sumnje na ilegalnu gradnju tvrtke Stanoinvest, odgovorila je pročelnica Ingrid Bulian: „I mi smo kao Grad prijavili nelegalne gradnje građevinskoj inspekciji, slobodno dođite u naš ured i pokazat ćemo vam dokumentaciju“. Marko Jurišić iz Ulice Šurida pozvao je nadležne na uklanjanje kamenog zida, a njegov susjed je istaknuo probleme s vodom u istoj ulici zbog cijevi koje često pucaju. Direktor Vodovoda Dean Starčić rekao je da će veliki dio Štinjana biti riješen kroz projekt Pula - Sjever.

„Tijekom 2022. će krenuti nabava. Svuda gdje ide kanalizacija, doći će i voda“, naglasio je. „Do sredine prosinca napravit ćemo plan rada i o svemu ćete biti obaviješteni“, dodao je Zoričić.

Građane je zanimalo kada će Štinjan dobiti multifunkcionalni betonski sportski teren. Jedan stanovnik rekao je da Štinjan nema nikakvo okupljalište za mlade, ni slastičarnicu, ni kafić. Jure Stipić postavio je pitanje zbog čega se turističke kante za smeće naplaćuju tijekom šest mjeseci, a sezona traje tri.

Izbačeni iz projekta

Istaknut je i problem odlaska pučkoškolaca u cjelodnevni boravak na Veli Vrh. Zoričić je rekao da će iduće jutro odmah zvati ravnateljicu da bi se što prije pronašlo rješenje. Građani su predložili i dodatna autobusna stajališta te upitali što je s asfaltiranjem Valdemuške ulice. Postavljeno je i pitanje rješavanja problema jama koje su trideset godina otvorene i doživjele su samo kozmetičke promjene.

„Kada dobijemo zadnje odobrenje ministarstva za cijeli projekt Pula – Sjever, dobit ćete točne datume kada i kako će se što raditi“, zaključio je Zoričić.

Nakon sat vremena održana je tribina na igralištu Osnovne škole Veli Vrh za mještane tamošnjeg mjesnog odbora. Pitanje o kanalizaciji uputila je dobro informirana mještanka:"Gradi se sjeverni sustav odvodnje iz kojeg smo mi izbačeni, usprkos peticiji. Obećano nam je da će se krajem rujna kopati Fojba, Paganorska ulica i spojiti za Fažanu. Rečeno je iz Pragrandea da se to ne radi, jer Grad ne da novac. Taj projekt stoji u Županiji, svi papiri su gotovi, čeka se potpis građevinske dozvole. Zašto to stoji?“, upitala je.

„Projekt kanalizacije na cijelom Velom Vrhu dio je aglomeracije Pula - Centar. Odlučeno je da se s Velim Vrhom krene ranije, dokumentacija je spremna, građevinska dozvola je pred izdavanjem, ali zajedno s odvodnjom ide i vodoopskrba za koju se sad rješava financijski dio u dogovoru s kolegama iz Vodovoda“, objasnio je Kristijan Benčić iz Pragrandea.

„Osam godina slušamo istu priču, uvijek je bio neki izgovor: natječaji, dokumentacija...Osam godina se borim za kanalizaciju, samo mi govore da nazovem iduće godine“, bila je izravna građanka. Kad bi radovi mogli krenuti, zanimalo je Zoričića. "U roku od godinu dana", rekao je Benčić.

Ima instalacija, nema plina

Daljnja pitanja odnosila su se na parkiralište, rasvjetu, nogostupe, prijelaze, uspornike i kanalizaciju u ulicama Fojba i Fažanska cesta te infrastrukturu za Paganor. „Već dvadeset godina se borim s odvodnjom vode u Varitonovoj stanciji. Meni voda prolazi pored kuće, uništava usjeve. Već tri godine dajem preko mjesnog odbora prijedloge za gradski proračun i nikakvog odgovora nema“, požalila se stanovnica Velog Vrha.

Odgovarajući na pitanje o novoj autobusnoj liniji na Paduljskom putu, Škatar je izrazio nadu da će se u dogledno vrijeme uvesti ta linija. „Kad će se napokon sve cijevi koje su u zadnjih trideset godina po Velom Vrhu postavljene za plin konačno i spojiti na neki plin“, upitao je jedan građanin. Direktor Plinare Dean Kocijančić kazao je da se gradi od 1999. godine.

"Hrvatske ceste će to riješiti. One bi trebale za godinu, dvije ići raditi svoj dio, a kad se to napravi, i mi ćemo položiti cijevi", rekao je Kocijančić. U Istri je, veli, izgrađeno 350 kilometara cijevi u zadnjih deset godina.

„Za sve ulice koje su se gradile na Velom Vrhu ne bih rekao da bacamo novac, nego da se pripremamo. Plin mora doći do Pule, iz Plinare se dalje širi po gradu. Jasno je da je centar grada na redu prije nego Veli Vrh. Ja sam iz Raklja, pa u Raklju nikad neće biti plin. U nepunih šest godina smo postavili 140 kilometara cijevi u Puli. Kad bude napravljena prometnica, jer u toj prometnici je predviđen i ugovoren plin, doći će i do vas“, istaknuo je Robert Percan, voditelj Odjela distribucije plina u pulskoj Plinari.

Daljnji problemi ticali su se smeća na Valelungi i manjka rasvjete u tom dijelu grada, ali i planova. „Želja mi je da Valelunga uvijek bude otvoren prostor za građane, ali da tu stvaramo prostor malih obrta, IT sektora, start-upova", izjavio je Zoričić.

Jednog građanina muči problem plina na Valmarinskom putu, a njegovog sumještanina plaćanje duplih pristojbi, o čemu je Zoričić najavio referendum o kojemu je razgovarao s gradonačelnikom Vodnjana. Na upit o UPU-u Karšiola odgovorio je da je osnovao radnu skupinu arhitekata te da će građani o svemu biti obaviješteni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini