PRVE JAVNE TRIBINE

GRADONAČELNIK FILIP ZORIČIĆ SA STANOVNICIMA BUSOLERA I VALDEBEKA: MUČI IH KANALIZACIJA, VODA, CESTE...Poteglo se i pitanje parkirališnih mjesta oko novogradnje, posebice Stanoinvestovih zgrada. Zoričić im znakovito odgovorio

Grad je pokrenuo proces preispitivanja svih važećih planova, rekla je pročelnica Ingrid Bulian * Mještane Busolera najviše muče kanalizacija i slab pritisak vode, što su iz Pragrandea obećali riješiti putem projekta Pula Centar

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Prve javne tribine (snimio Duško Marušić Čiči)

Prve javne tribine (snimio Duško Marušić Čiči)


"Ne mogu vjerovati da u 21. stoljeću razgovaramo o kanalizaciji. I ja sam u centru grada spojen na kanalizaciju tek prije dvije, tri godine", poručio je jučer stanovnicima Busolera gradonačelnik Filip Zoričić koji je prekjučer upravo u ovom dijelu grada počeo obilazak mjesnih odbora. Najavio je susrete s građanima svakog četvrtka, kad će "obrađivati" po dva, od ukupno 16 mjesnih odbora.

Očekivanja su bila velika: govori to činjenica da je Zoričića, njegove zamjenike Bruna Cergnula i Ivonu Močinić, pročelnice i nadležne iz gradskih poduzeća, s pitanjima dočekalo više od stotinu mještana Busolera. Njih su, osim vode i nemogućnosti priključka na gradsku kanalizaciju, mučile i uske ceste, rampe u šumi Busoler, nedostatak asfalta, ulična rasvjeta i javni prijevoz, te još puno toga. Na neka pitanja građani su dobili odgovor na licu mjesta, a neki su im obećani naknadno. Jedan je službenik pažljivo zapisivao sva pitanja mještana, a preuzeti su i njihovi brojevi telefona da bi mogli naknadno dobiti i konkretne odgovore. Zoričić je čak izdiktirao svoju e-mail adresu i rekao da svima odgovara.

Javne tribine

- Javite se, dobit ćete odgovor za tri, pet, sedam dana. Svaki dan odgovaram, danas mi je ostalo još 50 mejlova, rekao je Zoričić, te dodao da je dosad razgovarao sa 600 ljudi. Robi Fuart, rukovoditelj kanalizacije u Pragrandeu, kazao je da je ovo područje obuhvaćeno europskim projektom Pula - Centar koji se odnosi kako na kanalizaciju, tako i vodu.

- Dobar dio kućanstava spojen je na vodovodnu mrežu preko susjeda (tzv. paukova mreža) i to će se riješiti ovim projektom. Do svake kuće bit će vodovodni priključak. Ishodovali smo lokacijsku i građevinsku dozvolu, a riješeno je i više od 70 posto imovinsko - pravnih odnosa. Ovim projektom bit će obuhvaćeni i mjesni odbori Šikići i Škatari, rekao je Fuart. Međutim, na pitanje građana 'kad će to biti' nije ponudio odgovor.

-Imamo dozvole. Kad se osigura novac, kreće gradnja jednog dijela. Ne mogu dati odgovore koje ne mogu dati. Ja ne mogu iz svoje ušteđevine platiti kanalizaciju. Novac u kasi sad nemamo, rekao je, na što je netko i publike dobacio:"Novca je bilo, ali se potrošio!".Građani su zahtijevali da im se smanji cijena pražnjenja septičkih jama do izgradnje kanalizacije, a koje Pragrande naplaćuje 600 kuna, dok je prije samo četiri godine za to trebalo izdvojiti 250 kuna. Fuart je odgovorio da je cijena "legalne fekaljerke" tvrtke Pragrande "jedna od povoljnijih u državi". Poseban problem s vodom i kanalizacijom imaju stanovnici naselja Mornarica. Tamo je zemljište građevinsko, plaćene su sve komunalije, a imaju tzv. poljoprivrednu vodu. Jedna gospođa požalila se da je na jednom brojilu čak 30 domaćinstava (paukova mreža), zbog čega je pritisak vode jako slab. To je, kaže, obećao riješiti bivši gradonačelnik Boris Miletić. Sve je to dio istog projekta Pula - Centar, rekao je Fuart. Kazao je da ne postoji mogućnost subvencioniranja cijene pražnjenja septičke jame, jer se to omogućava samo socijalno ugroženim građanima. Na području ovog mjesnog odbora čak je 20 kuća bez struje, vode i kanalizacije.

Jasmina Mušić požalila se da je prije nekoliko godina kupila parcelu kod park šume Busoler, gdje je onda postavljena rampa pa je vlasnicima onemogućen put do parcela. Sad mogu do njih višestruko dužom trasom. Martina Šajina iz Upravnog odjela za komunalni sustav i upravljanje imovinom objasnila je da je rampa postavljena da bi se spriječila bespravna gradnja, na što su vlasnici parcela zatražili ključeve rampe.

Javne tribine

"Zašto neki imaju ključeve, a mi ne? Obećali ste nam ključeve, sram vas bilo!", ljutito će jedan vlasnik parcele.

Mještane muči i nedovoljan broj autobusnih linija, subotom i nedjeljom popodne nema linija za grad. Zanimala ih je mogućnost odvoza zelenog otpada za vrijeme rezidbe maslina, izgradnja vrtića u Valmadama "koji traže već 20 godina". Šajinina najava o obilježavanju autobusnih stajališta, koja građani traže od 2013. godine, popraćena je pljeskom. Građani su zahtijevali proširenje putra u Šikićima, "gdje je izbio požar, a vatrogasno vozilo nije moglo proći blizu kuća". "Ovo je pista, a ne cesta", primijetila je jedna stanovnica, zahtijevajući ležeće policajce na Busoleru. Građane su brinuli i nedostatak javne rasvjete, uske ceste, jurcanje kamiona, smeće koje se usprkos rampi baca u park šumu Busoler, nedostatak asfalta u pojedinim dijelovima naselja.

Nakon 45-minutnog razgovora na Busoleru, gradonačelnik i njegova svita zaputili su se prema Valdebeku, gdje se okupilo tek 30-ak građana, moguće zbog kiše koja je počela rominjati. Zoričić, međutim, u bandićevskom stilu, nije upotrijebio kišobran koji je imao u rukama, već se usredotočio na pitanja.

"Nema nerealnih obećanja, ovo nije politički skup", rekao je. Dodao je da je on gradonačelnik svih građana, pa i onih koji nisu glasali za njega, i ovdje je da odgovara na njihova pitanja. I u Valdebeku postoji problem kanalizacije, čija izgradnja, prema Fuartovim riječima, nije upitna. Busoler, Valdebek i Dolinka su "na istom ugovoru" i radovi počinju ove godine, obećao je.

Javne tribine

Jedna gospođa požalila se da u naselju postoji minimalan broj parkirališnih mjesta dok se, s druge strane, "puno gradi, Stanoinvest najviše".

"Ne mislim da Ivica Salvador (vlasnik i direktor Stanoinvesta, op. a.) treba kreirati urbanistički izgled Pule", primijetila je gospođa.

- To više neće biti, te smo stvari zaustavili, rekao je Zoričić. Pročelnica Ingrid Bulian dodala je da je Grad pokrenuo proces preispitivanja svih važećih planova.

Kad će plin u Mihovilovićevu ulicu, bilo je sljedeće pitanje, na što je Šajina odgovorila da uvođenje plina prati rekonstrukciju prometnica, na što je građanin primijetio da je cesta rekonstruirana prije dvije, tri godine, a plinske instalacije nisu postavljene. Neki građani ustvrdili su da kanalizacija nije izgrađena po standardima, pa se fekalije izlijevaju prilikom velikih oborina. Fuart je odgovorio da se oborinska odvodnja ne smije spajati na kanalizaciju, te da su iz Pragrandea više puta intervenirali u ovom naselju upravo zbog tog problema. I ovdje se kanalizacija rješava kroz projekt Pula - Centar.

Javne tribine

Postavljeno je i pitanje Kaverijskog puta, gdje šest objekata ne može dobiti vodu. Kad je riječ o djelomično uređenom, kilometar i pol dugom Valdebečkom putu, iz Grada vele da su nakon izgradnje prve dionice krenuli na drugu, za koju se tek rješavaju imovinsko-pravni odnosi. Postavilo se i pitanje podzemnih spremnika za otpad. Građanima su obećani nadzemni spremnici ukoliko ne bude moguća ugradnja podzemnih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater