TRAGIČNA PRIČA 

PREDSJEDNIK PULSKE HVIDR-e IVICA LEROTIĆ: "U Vukovaru su mi ubili oca, brata, ženu i nećakinju. Moj mlađi sin je zbog rata počinio samoubojstvo. I ŠTO DA JA SAD KAŽEM PUPOVCU?"

| Autor: Robert FRANK
Ivica Lerotić (Milivoj MIJOŠEK)

Ivica Lerotić (Milivoj MIJOŠEK)


On bi morao dobro paziti što govori. Gospodin Pupovac je predsjednik SDSS-a i predstavlja srpsku manjinu u Hrvatskoj. Saborski je zastupnik. Kao osoba koja istupa javno morao bi voditi računa o tome kakve poruke šalje narodu * Ne nosim u sebi mržnju. Želio bih saznati tko je ubio moju obitelj. Osjećam netrpeljivost, priznajem. Pitali su me neki da li sam spreman oprostiti. Rekao sam im – samo dragi Bog oprašta i svi oni koji su počinili zločin neka Njega mole da im oprosti. Ja sam samo čovjek

Ovo je priča koja bi i mrtve protresla: teška, sumorna i brutalna, toliko gruba da je nezamisliva. Ovo je priča o ratu, žrtvama, zločinima i strahotama za koje čovjek misli da će ga ubiti, ali ih on na kraju životinjskom snagom nadživi. Ovo je priča o mržnji i ljubavi, o lošima i zlima s jedne, te dobrima s druge strane životnog klatna.

Nekadašnji pripadnik 204. Vukovarske brigade i predsjednik HVIDR-e Pule Ivica Lerotić, Vukovarac nastanjen u Puli već 27 godina, istodobno je zanimljiv, ali zbog svog životnog iskustva i težak sugovornik. Njemu su nakon pada Vukovara u kojem je dva puta ranjen pobijeni najbliži. Popis onih koje su mu likvidirali izdajnici iz podruma, uvezeni četnici i jugovojska je bolan: otac, brat, žena i nećakinja. Tragedije u njegovom životu nastavile su se potom u logoru, a nisu prestale ni u Puli. Kad čovjek s njim razgovara postavlja si samo jedno pitanje: kako taj Vukovarac uz toliko smrti i patnje u najbližem životnom okruženju uopće preživljava?

- Svako jutro kad se probudim zahvalim se dragom Bogu na lijepom danu. S tragedijama koje sam prošao čovjek se mora naučiti živjeti. S time što mi se dogodilo ja se dižem, a s time odem i na počinak, kaže Lerotić.

Prepun je emocija koje racio, očekivano, stavljaju u drugi plan. Njegovo svjedočenje o životu je iskreno, bez uljepšavanja, ali i bez preteških riječi za krvnike koji su mu uništili život. Nevjerojatno koliko unatoč svemu što mu se dogodilo uspijeva ostati svoj, pribran i – čovjek. Razgovarali smo o aktualnom političkom trenutku vezanom za izjave predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca koji je (ne)spretnom igrom riječi u preblisku korelaciju doveo zločinačku NDH i današnju Hrvatsku. Razgovarali smo i hrvatsko-srpskim odnosima kao problemu koji naprosto, pogotovo na području Vukovara, i dalje postoji.

- Pupovčev istup osuđujem jer nije korektno da se povlači paralela između Pavelićeve NDH i današnje Hrvatske i njenih vlasti. Temelj ove države su branitelji iz Domovinskog rata.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum