BIVŠI MINISTAR VRATIO SE U MINISTARSTVO TURIZMA KAO SAVJETNIK

IVAN HERAK: Investitori za Brijuni Rivijeru brzo bi došli kada bi umjesto prava građenja mogli kupiti zemljište

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Milivoj MIJOŠEK

Ukoliko institut prava građenja zamijenimo institutom prava vlasništva nad zemljištem na kojem se grade objekti, ili ako zasnujemo model javno-privatnoga partnerstva, u vrlo kratkom roku dobili bi investitore za projekte na Brijuni Rivijeri

Punih dvadeset godina prošlo je od vremena kad je Ivan Herak u vladi tadašnjeg premijera Zlatka Mateše u travnju 1999. godine na manje od godinu dana do novih izbora imenovan ministrom turizma. Po završetku tog mandata uslijedilo je 11 mučnih godina "borbe" s pravosuđem zbog optužbi za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti na štetu Ministarstva turizma zbog kojih je u četiri velika suđenja Herak proveo 16 mjeseci u pritvoru. Taj put završen je na koncu pravomoćnim odbacivanjem i oslobađajućim presudama po svim točkama optužbi koje su mu se stavljale na teret. Nakon što je dočekao sudsku, bivši ministar ovih je dana doživio i svojevrsnu profesionalnu rehabilitaciju budući da ga je ministar turizma Gari Cappelli imenovao svojim posebnim savjetnikom za strateški plan razvoja turizma i EU projekte.

Zatvoren je puni krug, a Herak se vratio u Ministarstvo turizma, premda je turizam tema kojom se svih ovih godina, pa i kad mu je bilo najteže, nije prestajao baviti.

Rad bez naknade

- Nakon svega što se događalo po okončanju mog ministarskog mandata, ovo imenovanje za mene predstavlja ne samo veliku profesionalnu satisfakciju, već i poseban emotivan trenutak. Zahvaljujem na povjerenju kojeg su mi ukazali ministru turizma Gariju Cappelliju, premijeru Andreju Plenkoviću, kao i ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, koja me je nedavno imenovala u Upravno Vijeće Instituta za turizam.

- Kako je došlo do ovog angažmana u MINT-u i na čemu će biti njegov fokus?

- Ministar Cappelli i ja smo se, prije nego je on imenovan ministrom poznavali površno. Nakon što je postao ministar imao je običaj nazvati i konzultirati se oko nekih važnijih pitanja. Krajem 2017. imenovao me je u radnu skupinu za izradu Zakona o TZ i promicanju hrvatskog turizma, da bi mi nedugo nakon toga ponudio i savjetničku funkciju, koju nisam mogao prihvatiti obzirom da sam se profesionalno angažirao u Hrvatskom nogometnom savezu, na mjestu glavnog menadžera za strateško planiranje, EU fondove i upravljanje promocijom. Da sam prihvatio savjetničku funkciju bio bih u svojevrsnom sukobu interesa, obzirom da je u to vrijeme egzistirao poslovni odnos između HNS-a i Ministarstva turizma. Potrebu za mojim angažmanom upravo u sadašnjem trenutku uvjetovala je činjenica da se uskoro kreće s izradom Strategije razvoja turizma 2020.-2027. godine. Ministar je procijenio da bih kao znanstvenik ali i osoba sa velikim praktičnim iskustvom, vezano uz izradu spomenute Strategije, mogao biti od koristi ministarstvu. Želim naglasiti da za svoj rad neću dobivati nikakvu naknadu.

Novi Zakon o TZ

- S prvim danom naredne godine na snagu stupa novi paket tzv. turističkih zakona od kojih je najvažniji Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma. Koje promjene ti zakoni donose?

- Ključnu promjenu koju donosi novi Zakon predstavlja uspostava sustava turističkih zajednica po modelu destinacijskih menadžment organizacija. Drugu bitnu promjenu predstavlja redefiniranje zadaća turističkih zajednica kako bi im se omogućilo normativno, organizacijski i financijski obavljanje funkcija po načelu destinacijskog menadžmenta. Zadaće Hrvatske turističke zajednice kao nacionalne turističke organizacije fokusirane su prvenstveno na provođenje marketinga i promocije turizma na nacionalnoj razini. Treba kao važne navesti i one izmjene zakona kojima se ograničava udio članova u Skupštini TZ-a u lokalnim turističkim zajednicama na 30 posto, sve kako bi se onemogućilo da pojedini pravni subjekti imaju prevlast u odlučivanju, potom i mogućnost određivanja predsjednika lokalne i regionalne TZ od strane općinskog načelnika ili gradonačelnika ili župana, ovisno o razini TZ-a.

- Bitne novosti donosi i novi Zakon o članarinama u turističkim zajednicama?

- Da, spomenuti zakon nije bitnije mijenjan od 2008.godine. Novim zakonom pojednostavit će se postupak obračuna članarine, stvoriti bolje poslovno okruženje zbog administrativnog rasterećenja i smanjenja troškova poslovanja gospodarstvenika. Bitne novine tiču se ukidanja turističkih razreda, smanjenja broja stopa za obračun članarine sa dosadašnjih 28 na 5, briše se i dio obveznika plaćanja članarine dok se za dio obveznika smanjuje obuhvat.

- Koje novine donosi Zakon o turističkoj pristojbi?

- Novine su brojne. Jedna od glavnih novina u zakonu je decentralizacija u odlučivanju, tako da visinu turističke pristojbe više neće donositi Vlada, nego županijske skupštine. Konkretno, ministar turizma pravilnikom će određivati minimalni i maksimalni iznos turističke pristojbe, a unutar spomenutog okvira županijske skupštine će po prethodno pribavljenom mišljenju lokalnih TZ-a, utvrđivati visinu turističke pristojbe. Posebno bitne novine tiču se raspodjele sredstava turističke pristojbe, pa će tako regionalne turističke zajednice umjesto dosadašnjih 10 dobivati 15 posto prikupljene boravišne pristojbe. Istovremeno, Hrvatska turistička zajednica umjesto dosadašnjih 25 dobivati će 20 posto. 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum