(Snimila Jelena Milović)
Pula jesen obilježava zelenim tonovima, uz raznovrstan trodnevni program posvećen održivom načinu života, zdravim navikama i ravnoteži s prirodom. Zeleni vikendi donose bogat i raznovrstan sadržaj u kojem svatko može pronaći nešto za sebe – od edukativnih radionica i sportskih aktivnosti do degustacija i druženja na otvorenom. Cilj manifestacije je potaknuti građane i posjetitelje da usvoje zdravije navike, istraže prirodne ljepote našeg kraja i uživaju u svim blagodatima južne Istre.
U sklopu manifestacije ove je subote u zdragi tržnice na katu održana Radionica zdrave i uravnotežene veganske prehrane, pod vodstvom Elvis Berkarić, iz Udruge Vita Nova.
(Snimila Jelena Milović)
- Danas kuhamo zdrav i uravnotežen ručak - veganski ručak, bez mesa i bjelančevina životinjskog porijekla. Riječ je o makrobiotičkom obroku, a makrobiotika je malo širi izbor jer ona koristi ribu. Napravit ćemo jednu salatu od kvinoje s dimljenim tofuom, slanutkom, dodat ćemo cherry rajčice, mrkvicu i tu će biti jedan dresing od rižinog octa, maslinovog ulja i češnjaka. Drugo jelo koje kuhamo su veganski nachosi, a to zapravo znači da ćemo staviti već gotove tortilje, jednu kremu od povrća u koju ide mrkva, kapula i batat te smo dodali namočeni indijski oraščić da nam to bude kremoznije i složit ćemo sve preko tortilja. Gore ćemo staviti jedan meksički miks, a to je jedna mješavina luka, mrkve, graha te ćemo to zapeći u pećnici 15 minuta. Imamo kratko zeleno, ono sudjeluje u uravnoteženju cijelog tanjura. Ne treba se nikad opterećivati što sve imate na tanjuru, važno da je to sve šareno. Zeleno ima u sebi A, D, E i K vitamine koji sudjeluju u sintezi naše krvi, ali i u kemijskim procesima u našem organizmu, pa je zeleno uvijek važno u našim tanjurima. Imamo i zdrave kolačiće, oni su bez mlijeka, maslaca i šećera. Nije komplicirano, premda zajedno sa začinima imamo 30 sastojaka. Htjela sam pokazati ljudima da je važno da uz sav stres kojeg živimo, pojačan tempo i obaveze, možemo kuhati zdravo. To mi je cilj prenijeti sudionicima radionica, opisala nam je tijekom pripeme jela, Elvis Berkarić.
Nakon što prođu radionice pripreme zdravih obroka, mnogi ih primjenjuju i u svojoj svakodnevnici, a kako se Vita Nova bavi onkološkim bolesnicima, Berkarić napominje da tijekom bolesti osoba drži fokus na prehranu, a nakon toga bude i popuštanja i vraćanja na staro. Međutim, znanja su postignuta i prenose se na potomstvo, tako da ima i onih kojima je makrobiotika način života. Sve je individualno, a ovisi o zdravstvenom stanju, o motivaciji, okolini i okolnostima, ali i o našim izgovorima, koje lako pronađemo ako nešto ne želimo.
(Snimila Jelena Milović)
Aktivnosti se nastavljaju, a ove nedjelje u Šijanskoj šumi na programu je Yoga za svakoga, u organizaciji Udruge Vita Nova, a koja započinje u 9 sati. Od 9 do 14 sati program - Upoznajte pčele, pčelare i njihove proizvode, u organizaciji Udruge pčelara Pula, a od 10. 30 do 11.45 odvijat će se nordijsko hodanje za rekreativce, pod vodstvom dr. Daniele Rosanda. Šumsko pre(o)puštanje, pod vodstvom Martine Meštrović na rasporedu je od 10.30 do 12.30 sati. Osim navedenog tu je od 11 do 13 sati Šumska bilježnica — Tragovi u šumi, u organizaciji Žutog kišobrana, od 11.45 do 13 sati opuštanje uz zvučnu kupku i Vesnu Kodžoman, iz udruge Vita Nova te na kraju slijedi zdrav i uravnotežen ručak, u organizaciji Udruge Vita Nova u 13 sati.