PULSKI DOWN SINDROM CENTAR

ISTRAŽIVANJE KOJE BI MOGLO NEŠTO PROMIJENITI Naši treneri ne znaju dovoljno o Downu, zato neki od njih misle da se djeca s tim sindromom ne mogu ozbiljnije baviti sportom

| Autor: Borka PETROVIĆ
Roni BRAMALJ

Roni BRAMALJ


Zanimljivo je da je na pitanje o mogućnosti uključivanja osoba s Downovim sindromom u njihovu organizaciju jedan trener odgovorio s "ne", 12 s "da", a njih sedam "da, ali…" Od toga njih troje smatra da su prepreka za uključivanje u klub njihove motoričke vještine i razina koncentracije, dok četvero misli da oni mogu trenirati, ali rekreativno, s prilagođenim programom

U Down sindrom centru Pula predstavljen je jučer "Up & Go - A tranining program", koji se realizira u sklopu Erasmus + programa, a koji ovaj centar provodi pod vodstvom švedskog Sveučilišta Kristinastad te partnerima iz Norveške, Litve i Rumunjske. Član Upravnog odbora DSC-a Ivica Butorac pojasnio je da je cilj ovoga programa razvoj edukacije namijenjene profesionalcima u ustanovama, udrugama i sportskim klubovima koji rade s osobama s Downovim sindromom i drugim intelektualnim poteškoćama.

- Želimo osmisliti jednodnevne edukacije za voditelje klubova, trenere, profesore tjelesnog odgoja i sve one koji provode sportske aktivnosti da bismo ih podučili kako se pristupa djeci s Downovim sindromom, kako ih što lakše uključiti u aktivnosti, ali i kako komunicirati s njihovim roditeljima. Zapravo, cilj nam je dati im dovoljno znanja o osobama s intelektualnim poteškoćama da bismo razbili njihov strah i predrasude te im pokazali da se i oni mogu bez većih problema uključiti i sportske aktivnosti, pojasnio je Buturac.

Prije pedagoških modula, koji se upravo izrađuju sa stručnjacima iz svih relevantnih područja, ovaj je Centar proveo i veliko istraživanje u 14 pulskih sportskih klubova da bi dobio informacije koliko uopće treneri znaju o osobama s Downovim sindromom, kakva su njihova iskustva i što bi ih ponukalo na to da ih pokušaju još više uključiti u klubove s ostalom djecom.

- Nakon što se oblikuju, module ćemo iskušati praktično upravo s trenerima koji su sudjelovali u istraživanju. Oni će proći osmišljenu edukaciju te nam dati povratnu informaciju o programu - koliko im je pomogao te što se još može uključiti u njega, kazao je Butorac. Istaknuo je da je posebno ponosan na činjenicu što se radi o dosad neistraženom području za koji su novac dobili iz švedskog Erasmus programa, a što je veliko priznanje za pulski centar.

Na pitanje jesu li svi sportovi primjereni za djecu s Downovim sindromom i jesu li članovi DSC-a uključeni u neki od sportova, Buturac veli kako oni ponekad teško razumiju koncept timske igre i upravo stoga žele pomoći trenerima te ih podučiti kako ih što lakše uključiti u tim.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter