PIŠE DANIJELA BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Istarskoj Hitnoj nedostaje pet timova!


"Dok je Hitna bila na intervenciji u Zaprešiću, jedna je osoba umrla u Jastrebarskom. Nemamo dovoljno timova", zavapili su u zagrebačkom Zavodu za hitnu medicinu. Tragedija u kojoj je zbog manjka timova preminuo mladić, lako se mogla dogoditi i u Istri jer u ovom trenutku, istarskoj Hitnoj nedostaje čak pet timova! Iako jedna od najvažnijih karika u lancu spašavanja života, istarska hitna od osnivanja, dakle punih osam godina, muku muči s manjkom timova na terenu! Kako to obična biva, tek nakon što se dogodi tragedija, kao što se sada dogodila u okolici Zagreba, možda se netko konačno trgne i shvati da se na Hitnoj NE SMIJE i NE MOŽE štedjeti i politički kalkulirati!

Gorući problem imaju i s liječničkim kadrovima. Samo u zadnjih mjesec dana iz istarske hitne otišlo je čak sedam liječnika, nekoliko njih na specijalizaciju, a nekoliko iz osobnih razloga. U nekoliko su navrata zajedno s Istarskom županijom od nadležnog Ministarstva zatražili povećanje broja timova, no od toga nije bilo ništa, a na zadnje traženje, čak ni odgovor nisu dobili. "Istra ima novca, platite si sami" poruka je koja stiže preko Učke.

Svjesni da moraju svim silama privući liječnike, istarski Zavod za hitnu medicinu na jesen kreće s inicijativom da se mladim liječnicima i svima onima koji su voljni doći raditi u Istru osigura stan. Zasad je jedino Poreč prepoznao važnost takve inicijative, no cilj je u svim gradovima u kojima djeluju timovi, liječnicima osigurati smještaj. Naravno, te bi liječnike trebalo i dodatno stimulirati jer niti jedna bolnica ne može spasiti čovjeka ako liječnici hitne ne naprave posao kako treba, a oni koji su prošli taj dril, reći će da većina ne shvaća što je Hitna, jer jedna intervencija na terenu, zapravo je kao da ste imali deset pacijenata u ambulanti.

Buduće liječnike trebalo bi stimulirati još tijekom studija kao što je to praksa u svijetu, možda stipendijama, a kada krenu raditi, treba im osigurati veću plaću i beneficirani radni staž. Recimo, praksa je da i dalje liječnici na hitnom traktu imaju veći dodatak od svojih kolega na "ulici", a nevjerojatno zvuči da veći koeficijent imaju liječnici na psihijatriji od liječnika u vozilu Hitne. Ne treba zaboraviti i time se treba ponositi da je istarska Hitna perjanica hitne pomoći u Hrvatskoj, a tome u prilog ide uspješnost oživljavanja od 26 posto, dok je recimo prosjek u Hrvatskoj ispod 10 posto. Dodajmo kako su 2011. godine kada su se izdvojili u samostalan zavod, imali prosjek od dva posto.

Svim se silama i dalje trude zadržati mlade liječnike koji im dolaze iz cijele Hrvatske - s Brača, Zagreba, Koprivnice, Karlovca, Zaprešića, Rijeke, Krapine i čine sve što je u njihovoj moći da zajedno sa Županijom pokriju potrebe na terenu. Samo ove godine, Županija im je odobrila pet milijuna kuna za dodatne timove, no država je ta koja bi trebala činiti više i brže, osobito u regiji koja je tijekom turističke sezone itekako opterećena hitnim pacijentima. Ljudski život u 20 posto slučajeva ovisi o postupcima koje će liječnik poduzeti na ulici i to ministar i liječnik Kujundžić nikada ne bi trebao zaboraviti!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter