ODLIČNE VIJESTI

ISTARSKO VELEUČILIŠTE U PULI: Dobili dopusnicu za obavljanje znanstvene djelatnosti u području tehničkih znanosti

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Zgrada Istarskog veleučilišta (Snimio Duško Marušić Čiči)

Zgrada Istarskog veleučilišta (Snimio Duško Marušić Čiči)


Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs potpisao je dopusnicu Istarskom veleučilištu za obavljanje znanstvene djelatnosti u području tehničkih znanosti. Njome se Istarsko veleučilište pridružilo Tehničkom i Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebe i Veleučilištu u Karlovcu, te postalo četvrto hrvatsko visoko učilište koje je dobilo status znanstvene organizacije.

Ispunjava sve uvjete

Ministarstvo je, stoji u obrazloženju dokumenta o izdavanju dopusnice, 9. srpnja prošle godine zaprimilo zahtjev Istarskog veleučilišta da mu se dodijeli taj status, te ga je proslijedilo Agenciji za znanost i obrazovanje na daljnje postupanje.

- Agencija je pokrenula postupak utvrđivanja ispunjavanja nužnih uvjeta te u postupku inicijalne akreditacije utvrdila da Istarsko veleučilište ispunjava sve uvjete za obavljanje znanstvene djelatnosti u znanstvenom području tehničkih znanosti. Na temelju toga je, uz prethodno mišljenje Akreditacijskog savjeta, preporučila ministru nadležnom za znanost i visoko obrazovanje izdavanje dopusnice, stoji u obrazloženju dokumenta koji je potpisao ministar Fuchs.

Podsjetimo, Skupština Istarske županije je krajem 2020. godine donijela odluku kojom je Veleučilištu pripojen Centar za istraživanje materijala Metris čime su se, kako je tada pojašnjeno, ostvarili preduvjeti za kvalitetniju suradnju kroz pripremu i realizaciju istraživačko razvojnih projekata u suradnji sa subjektima iz realnog sektora usmjerenih u jačanju konkurentnosti gospodarstva, ali i svih oblika nastavne, istraživačke i projektne suradnje s institucijama u visokom obrazovanju, znanstvenim institucijama te javnim sektorom. Jedan od glavnih ciljeva pripajanja bio je upravo taj da tako ojačano Veleučilište stekne uvjete za upis u Upisnik znanstvenih organizacija, što se ovom odlukom ministra i dogodilo.

Infrastrukturna osnova

Napomenimo i da je s laboratorijskom opremom kojom raspolaže Metris Veleučilište steklo infrastrukturnu osnovu za provođenje znanstvenih istraživanja u području mehanike, kemije i biotehnologije, odnosno za provođenje znanstvenih projekata apliciranih na znanstvene fondove koji su sufinancirani u stopostotnom iznosu, ali i za razvijanje novih studijskih programa i jačanje studentske laboratorijske prakse. Istarskom veleučilištu je nedavno darovana i zgrada nekadašnje kirurgije koja se nalazi u krugu Opće bolnice, a povezana je s Metrisom. U tu zgradu bi se nakon adaptacije trebalo preseliti cjelokupno poslovanje ove institucije koje se danas odvija u prostorima na pulskoj rivi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater